Moj profil

Savjet o jabukama

8
Savjet o jabukama

Sastojci

1 mali savjet

Priprema

1.

Jabuka je nezamjenljiva namirnica pogotovo svježa. Posrebno je dobro što ovo voće nema svoju “sezonu” – ima ga tokom čitave godine, što nije slučaj sa mnogim drugim poljoprivrednim proizvodima, a posebno sa voćem, jer je ono uglavnom sezonsko.

2.

Međutim, jabuka nije samo ukusna već ima i velika ljekovita dejstva. Tačnije, ona djeluje i dijetoprofilaktično, pa i dijetoterapeutski. To znači da u velikom broju slučajeva jabuka sprječava pojavu nekih oboljenja, a u određenim djeluje čak i kao lijek, zahvaljujući brojnim sastojcima, kojih je do sada otkriveno preko 50. Većina sastojaka blagotvorno djeluje na pravilan razvoj organizma, na jačanje njegove otpornosti, ali i na povećanje radnih sposobnosti čovjeka.

3.

Među najvažnije sastojke spadaju šećer, organske kiseline, minerali, a kod crijvenih jabuka i takozvani antocijanin, zatim enzimi, mirišljave materije, pektini, tanini, celuloza…

4.

Pektin sprječava pojavu arterioskleroze, dok celuloze doprinose prometu materija u debelom crijevu, a tanini i pektini predstavljaju veoma važna sredstva za suzbijanje proliva, naročito kod djece. Treba istaći da jabuka sprječava razvoj karijesa (kvarenja zuba), a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od ma koje četkice delujući dvostruko – mehanički i fiziološki.

5.

Ne zaboravite još i ovo: jabuka je najkorisnija kada se jede između obroka.

Posluživanje

Moji obožavaju jabuke ,pa eto mali savjet i od mene

  • Jabuke(1)
  • Zdrava-jabuka(1)
  • Savjeti(1)
  • Nijenjam(1)

12

Tako je Dositeja JEDITE JABKE !!!! 🤗

Dok smo živeli u staroj kući imali smo jabuke za izvoz , prelepe, ničim prskane, krupne, kiselkasto-slatke, krte, sočne, koliko puta smo se brat i ja raspravljali ko će da ode po jabuke 🙂 i da se vrati punih ruku i naručja. Valjda sam ih pojela vagone i vagone. Sada jedem ipak manje, ne nađem uvek kakve mi se sviđaju, previše volim jabuke da bih jela bilo kakve! Volim ih jer me podsećaju na detinjstvo, jer su zdrave i preukusne, to mi je omiljeno voće i stvarno mi ih nije nikad dosta!  Voleli ih ne voleli, jedite jabuke ! :-))))

imam jabuku ispred kuce pa mogu je jesti kad hocu i kolko hocu svijezu tek ubranu sa grane.Jedna jabuka pred spavanje je najkorisnija za zdravlje

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Džem od zove (bazge) i jabuka
evoimene

Džem od zove (bazge) i jabuka