Moj profil

Sekeli gulaš iz espresso/pretis lonca

60 minuta
7

S proljećem polako prolazi i vrijeme kiselog zelja - valja ga potrošiti. 

S proljećem polako prolazi i vrijeme kiselog zelja - valja ga potrošiti. 

Sastojci

za
3 - 4 veća luka
oko 1 kg rezanog kiselog zelja
3 - 4 listića lovora
1 žličica mljevene slatke ili čili papričice
10 zrna crnog papra
malo soli
1 - 2 čaše vode

Priprema

1.

Pripremite sastoje: luk i meso narežite na kockice. Potom luk izdinstajte u tavi na malo maslinova ulja i ubacite ga u espresso/pretis lonac. 

2.

Na istoj tavi prodinstajte meso, na jačoj vatri, da se zatvore pore. Meso ne dinstajte sve odjednom, nego u 2 - 3 puta kako bi se brzo i ravnomjerno izdinstalo sa svih strana. Po potrebi dodajte još malo maslinova ulja. Meso također ubacite u lonac.

3.

U lonac ubacite i rezano kiselo zelje, lovorov list, zrna papra i, ovisno o tome volite li malo ljući okus, mljevenu slatku ili čili papriku. Ovaj je sekeli s čilijem. Provjerite okus zelja pa po potrebi malo posolite ili ga isperite ako procijenite da je prekiselo. Sve dobro izmiješajte i prelijte vodom tek toliko da prekrije sadržaj.

4.

Lonac zatvorite i kuhajte prema uputama. U mom slučaju prvo kuham na jakoj vatri dok sve ne zavri, odnosno dok se "pipac" ne digne, a potom lonac prebacim na malu vatru dok mi ne signalizira da je sekeli gotov (počne šištati para). Kuhanje na maloj vatri traje oko 20-tak minuta. 

5.

Kad je sekeli kuhan, prebacite lonac na balkon da se ohladi, odnosno da se "pipac" spusti. Otvorite lonac, provjerite okuse, dosolite, popaprite i zaljutite čilijem ako je potrebno. Dobar tek!

Posluživanje

Kao prilog poslužite kuhani ili pire krumpir. Mi ga jedemo "na suho", uz čašu dobrog crnog vina. :)

  • Sekeli-gulas(1)
  • Jela-iz-ekspres-lonca(1)

3

Hvala na etimološkom objašnjenju naziva jela. U mom kraju kažu sekeli gulaš pa je tako i ispalo 🙂

I ova etnička grupa mađara se zovu Sekelji

Ovo je izvorno Mađarsko jelo i ime mu dolazi od etničke grupe mađara kojih najviše ima u Rumuniji.   Piše se Selely i ne čita se sekeli nego sekelj, jer u mađarskom jeziku" ly" se čita  "LJ". Tako je i ovo Sekelj gulaš. To je njihovo nacionalno jelo.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)