Moj profil

Shabby chic škrinjica

70

ovaj recept posvećujem snowgirl-bih, schloss i svima ostalima koji su zainteresirani, jer one vjerno prate moje antirecepte i rade prekrasne stvari, a kako ih interesira ova tehnika evo kako napravit Shabby chic škrinjicu u samo 5 koraka..

ovaj recept posvećujem snowgirl-bih, schloss i svima ostalima koji su zainteresirani, jer one vjerno prate moje antirecepte i rade prekrasne stvari, a kako ih interesira ova tehnika evo kako napravit Shabby chic škrinjicu u samo 5 koraka..

Sastojci

1 drvena škrinjica (ili nova ili stara9
može i stari drveni stolac i stol klupica
Brusni papir grublji granulacije 60
Finiji brusni papir granulacije 120 i 150
temeljna akrilna boja bijela ili krem
kist obićni i plosnati
srebrna ili zlatna boja za rubove
decoupage salveta( ili rižin papir ili obični)
Bezbolni lak u spreju ili lak obični za decoupage

Priprema

1.

Već sam stavila antirecept Shabby chic (i ovo treba pažljivo pročitati) ali ovo je za stari stolac, škrinjice , stare kredence i sl. i ovdje si pogledajte ako koristite svijeću za taj starinski štih.. Kolaž slika u postupku

2.

Skinite staru boju ako je drvena škrinjica stara ili stolac…Za to je potreban brusni papir granulacije (grubost izražena u granulaciji) 60;12;150 . Papirom brusnim veće grubosti (granulacija 60) ukloniti stari sloj boje tako da se izbrusi cijela škrinjica (npr stolac stari isto možete ali je najbolje da vam to onom blanjom malo skine stolar). Kako je drvo obićno jelovina i nježno ako sami radite ne potezati jako da se drvo ne ošteti. Nakon skidanja stare boje, još jednom prebrusiti drvo ali finijim brusnim papirom (120 ili 150 granulacija) ;))a ako je nova kao što ja radim…na ovoj slikici to je mala škrinjica nova…prefarbala sam svjetlom bojom, osušila i nakon 30 min možete sa svijećom povući par poteza ili samo rubove sa srebrenim (ja sam sa zlatnim i paziti da se boja ne bi sljevala paziti na kistu vrlo malo boje staviti)

3.

Prvo kistom nanest temeljnu akrilnu boju u dva sloja ako je stara škrinjica a (ako je nova dovoljno je i jednom) Drugoi sloj boje nanesti kad se osuši nakon 30 minuta

4.

A sad malo glamura starinskog štiha na naćin da rubove obojite srebrnom ili zlatnom bojom, a da se boja nebi razljevala paziti da je kist dobro ocjeđen.

5.

Nanesti Decoupage i to specijalnim ljepilom za ovu tehniku treba plosnati kist i pripremiti salvetu sa motivom koji ste namjenili. Izrezati sa salvete motiv s jednog sloja salvete(salveta je troslojna). Čistim i suhim kistom nanesti ljepilo na mjesto na koji želite stavit motiv na koje ga želite fiksirat. Nježno položiti motiv i lakano nježno utisnuti kistom prema vanjskim rubovima od sredine motiva kako bi istjerali zrak i mjehuriće i malo nježno i prstima pritisnuti, poravnati. ušiti 24 h(najbolje staviti preko noći).

6.

Kako biste dobili pravi starinski štih izbrusiti rubove ali ne više od milimetar dva u dubinu sirova drveta te cijelu škrinjicu lakirati bezbojnim lakom u spreju ili lakom-ljepilom za ovu svrhu. Rubovi se mogu umjesto zlatnim ili srebrenim ako radite sa svijećom lagano prstima nanesti antik metalom evo kako izgledaju rubovi (to u dućanu tražite za rubove schaby chic oni to znaju… Evo i mog prvog rada sa schabby chic tehnikom :slika sa crvenom ružicom sa salvete ; volim raditi ove daske s jedne strane uzorak a s druge se može i koristiti i to mi je zgodno za pokloniti daska suncokretima ;

Malo više o patini..Uljana boja "Patinol"(nanosimo je na podlogu kistom spužvom ili krpicom). Posušimo da se osuši par minuta i onda možemo brisati krpicom da bi dobili uzorke kakve želimo tj pukotine. Patina daje neki dašak prošlosti koji volimo vidjeti na dragim predmetima.., ona daje uvjerljivost npr okviru za slike u schabby chic stilu, i doda par godina škrinjici ukrašenoj lakom za raspucavanje te mao uvjerljivosti predmetu, ikoni sa pozlatom koju smo napravili. Boju nanosimo ili kistom, spužvicom, pa nijansiramo krpicom trljanjem. Može se nanesti i papirnatim ručnikom. Sušimo na zraku, ako želimo lakirati(nije obavezno) onda treba pričekati još 10-tak dana. Dodaje se i na predmeteukrašene lakom za raspucavanje kao dodatni efekt postarivanja.Ima patina kao u uljanoj boji..i služi za utrljivanje pukotine kod dvokomponentnih lakova..isto služi za dodavanje starinskog štiha.Postoji i ulje za patinu koje mješamo s patinom u tubi na tanjiriću pomješamo patinu i ulje i krpicom nanosimp na predmet koji želimo patinirati..tj dati mu starinski štih. Postoji tamni (CERA SCURENTE) i neutralni vosak(CERA INCOLORE) kao završni premaz. Odličan je za nanošenje na drvo koje daje patinu i zaštitu te toplu srednje smeđu boju ističući strukturu i godove. Može služiti kao patina, kao zaštita, kao završni sloj ili za utrljavanje u pukotine kod dvokomponentnog laka. Neutralni vosak služi i kao završni premaz i daje ljepi satenski sjaj i daje uz sjaj i njegu i zaštitu Vosak se nanosi krpicom... može se pomješati i sa pigmentima..tako da dobijemo patinu u raznim bojama.. Koristi se i umjesto svijeće kod schabby chic stila.
1.

ISPROBANO i uradila prdivno snowgirl-bih u ovoj tehnici Shabby chic daščicu s motivom anđela

Posluživanje

Ideja ima ovdje chic proizvodi se mogu pronaći na www.staretinar.biz i ovdje više

  • Hobby(3)
  • Kreativa(3)
  • Schabby-chic(1)
  • Shabby-chic(1)
  • Deko-a(1)
  • Homemade(1)
  • Kreativno(1)
  • Zlatne-ruke(1)
  • Kreativne-ideje(1)

24

JESTE KAD LIJEPILI FOTOGRAFIJU NA DRVO,AL PRAVU FOTOGRAFIJU,NE PRINTANU NA OBICAN PAPIR?

Hvala!!😉🙂

ja sam veliki obozavalac antikviteta ovo me je fasciniralo 10+++