Moj profil

Šiš ćevap

7

Recept za ovo jelo sam dobila davno pod ovim imenom, pa ga tako i objavljujem. Ovo je jedino jelo u kojem mogu podnijeti da vidim nafrljetan crveni luk :)))))

Recept za ovo jelo sam dobila davno pod ovim imenom, pa ga tako i objavljujem. Ovo je jedino jelo u kojem mogu podnijeti da vidim nafrljetan crveni luk :)))))

Sastojci

250. g teleće bošarije (potrbušina),
4 mrkve,
2 glavice crvenog luka,
čačkalice, malo bibera, ulja, Vegete, crvene slatke paprike, peršina, sos paradajza i vode.

Priprema

1.

Očišćeno povrće oprati, crveni luk isjeći načetvero, mrkvu na kolutiće. Teletinu isto isjeći na kockice.

2.

Na čačkalicu nabosti kolutić mrkve, pa meso, luk, opet meso, ili redajte sastojke kako vama odgovara. Sve šiš-ove poredati u tepsiju (kod mene je "kikiriki" tepsija), pouljiti, poBIBERiti :)))), dodati vegetu i paradajz (ja sam imala domaćeg sos paradajza iz zamrzivača) i malo crvene slatke paprike. Naliti vode toliko da pokrije šiš i staviti u zagrijanu rernu na 250 stepeni C. Ako Vam ostane sastojaka, cocnite u tepsiju, od viška glava ne boli. Peći otprilike sat vremena, Vi prilagodite vrijeme pečenja i temperaturu svojoj rerni.

3.

Pred kraj pečenja posuti peršinom, ja sam imala domaćeg zamrznutog.

Posluživanje

Najbolje ide uz pire krompir.

4

renchi65, hvala

Gospodine Arasic, Vi ste u pravu. I ovdje se pod šiš ćevapom podrazumijeva ćevap, samo veći, na štapiću koji se prži na ulju ili se peče na roštilju.

Za ovo jelo gore ime nije adekvatno, ali pošto sam recept dobila pod tim nazivom, odlučila sam da ga kao takvog postavim.

Hvala na komentaru

To u Turskoj zovu, ali bez mrkve, šašlik, a šiš su komadi mesa na štapiću, ispržen, servira se jogurtom i preprženim kruhom ili lepinjama .. ali bez obzira na naziv mora biti ukusno ....

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)