Moj profil

Sladoled od lješnjaka /ili čokolade (bez jaja)

65
Sladoled od lješnjaka /ili čokolade (bez jaja)

Odličan, jako mi se svidio ovaj sladoled u obje varijante u kojima sam ga spremila, s čokoladom i lješnjacima. Naravno namjeravam ga isprobati i u drugim varijantama

Odličan, jako mi se svidio ovaj sladoled u obje varijante u kojima sam ga spremila, s čokoladom i lješnjacima. Naravno namjeravam ga isprobati i u drugim varijantama

Sastojci

200 g punomasnog svježeg mlijeka
450 g mliječnog slatkog vrhnja s 30-35% mm
140 g šećera
4 g brašna od sjemenki rogača
40 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
dodaci: 75-100 g paste od lješnjaka/badema/pistacija itd.
ili 150 g čokolade

Priprema

1.

Pomiješajte u zdjeli šećer, mlijeko u prahu i brašno od sjemenki rogača.

Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje i zagrijte do vrenja. 

Dodajte vruću tekućinu u zdjelu sa suhim sastojcima i dobro izmiješajte pjenjačom.

2.

Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom dok ne dostigne temperaturu od 85°C (radi pastorizacije).

Maknite s vatre, istresite u čistu zdjelu.

3.

U još toplu smjesu dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i dodatke po želji i dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim i štapnim mikserom da smjesa bude glatka: otopljenu čokoladu, ili pastu od orašastih plodova (lješnjaka, badema, pistacija, itd.) - orašaste plodove lagano tostirajte u pećnici pa još tople sameljite u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom dok ne ispuste ulje i dobijete glatku pastu.

4.

Ostavite kremu da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku 3-4 sata ili preko noći da se okusi bolje spoje.

Nakon toga sladoled sipajte u stroj za sladoled i pripremite prema uputama za vaš aparat, ili ako nemate aparat, izravno u posudu pogodnu za zamrzavanje, pa u zamrzivač, s vremena na vrijeme izmiješajte dok se ne stisne.

Posluživanje

*brašno od sjemenki rogača - carrob seed flour/powder (locust bean gum) - farina di semi di carruba: koristi se u izradi sladoleda, karamela, slastičarskih proizvoda. Koristi se za zgušnjavanje, emulzioniranje, želiranje ili kao stabilizator.

  • Sladoled(12)
  • Icecremic(1)
  • Poslastica(1)
  • Isprobala-inocha(1)

9

Odličan! Ovog puta nije bilo problema sa masom jer sam dodala brašna od semenki baš onoliko koliko je trebalo 🙂 Imam još dovoljno brašna da isprobam i varijantu sa čokoladom, a nadam se da će i leto malo da se produži 🙂

E hvala ti Dajana, dobro je što sam pomenula Nemačku. Sad znam kako da nabavim 👍

Pogledaj ovdje: Locust gum powder

Ovako je ispalo drugima