Moj profil

Slani inćuni/srdele

99

Recept je zbilja jednostavan, i ne zahtijeva previše truda ni mudrosti, samo malo vremena…

Recept je zbilja jednostavan, i ne zahtijeva previše truda ni mudrosti, samo malo vremena…

Sastojci

5-6 kg većih svježih inćuna ili srdela
1 kanta
1 kamen

Priprema

Kupite svježu ribu, nabavite kantu. Može plastična ili limena, poželjno je samo da je ravna tj. da se ne sužava pri dnu. Riba se ne čisti, i ne treba ju prati, važno je samo da je super svježa.
1.

Znači kupili ste ribe, doteglili ih doma. Ako ste kupili koju kilu više onda preberite veće primjerke a manje odmah pofrigajte i pojedite.

2.

Na dno kante posipajte sloj soli.

Sada na sol poslažite u jednom redu inćune sa glavama prema van i treba ih posipati sa tako da inćuni budu donekle vidljivi a sloj poravnat. Svaki posloženi red treba lagano pritisnuti. Inćune treba slagati što gušće tako da što manje soli bude između riba.

3.

Drugi red inćuna se slaže okomito na sloj ispod, i opet se posipa sa solju.

Nastaviti tako dok se ne utroši sva riba.

Završiti sa slojem soli.

4.

Kada ste gotovi sa slaganjem izvažite kantu, na vrh slojeva stavite poklopac od kante (ili nešto slično, bitno je samo da je ravno) a poklopac opteretite utegom od kamena npr. i to u težini izvagane kante. Ako se tekućina ne digne do vrha dolijte 2 cm vode iznad poklopca.

5.

Uteg u težini kante mora stajati 3 do 4 dana. Nakon toga razina će se spustiti i pojavit će se tekućina. Ako je voda jako tamna ili krvava odlijte ju i nalijte čistu otopinu soli i vode.

6.

Sada težinu utega smanjite na trećinu početne težine i ostavite stajati pokriveno gazom 3 mjeseca.

Posluživanje

Sigurno da je jednostavnije usoljene i isfiletirane inćune kupiti u trgovini, aliii užitak koji jete osjetiti dok jedete SVOJE inćune je neprocjenjiv!
E da i samo da napišem da sam ih ja radila sada prvi put i uspjeli su mi bez greške!
Prijedlog serviranja
Složeni u teglici
Ovako ih radi Lilly-cool

  • Riba(5)
  • Inćuni(4)
  • Cool-isprobano(1)
  • Slane srdele(1)
  • Riba-n(1)
  • Incuni-slani(1)
  • Srdele(1)
  • Klasika(1)
  • Sve-5(1)

32

Obavezno moram usoliti inćune, samo da nađem kantu i poklopac i nabavim svježe inćune. Hvala na receptu. 🙂 Ima li tko kakav savjet gdje najlakše naći adekvatnu kantu i poklopac?

koliko dugo smiju stajati u soli? meni stoje već godinu dana. izgledaju jestivo.

Bok, mene isto zanima jedna stvar , dakle jasno mi je da se ne vade iznutrice ali nitko ne pise dali se riba struže od ljuskica ili ne , npr srdele imaju ljeskice pa me zanima dali da to ostružem ili ostavim, please molim brzi odgovor???

Ovako je ispalo drugima