Moj profil

Slatko od jagoda

58

Vreme je jagoda,pa zašto nebi sebi priuštili jedno dobro slatko iz starog narodnog kuvara,ili kako bi neke kulinarike rekle iz stare mamine teke.Sa ovim receptom sigurno nećete promašiti.

Vreme je jagoda,pa zašto nebi sebi priuštili jedno dobro slatko iz starog narodnog kuvara,ili kako bi neke kulinarike rekle iz stare mamine teke.Sa ovim receptom sigurno nećete promašiti.

Sastojci

1kg jagoda
1250gr šećera
limontus,sok od limuna

Priprema

1.

Sveže jagode očistiti i svaku zamočiti u rastvoren limontus.Staviti ih u jedan dubok porcelanski sud, preliti limunovim sokom, pa češće sud protresti, kako bi se sve jagode podjednako natopile u kiselini.Sad uzeti veliku šerpu u kojoj će se slatko kuvati, pa staviti na kilogram krupnih jagoda kilo i četvrt šećera, pa stavljati red šećera, red jagoda, sve dok se sve ne utroši.Pokriti i ostaviti da prenoće.Sutradan metnuti ih na štednjak, pre no što se ručak počne da kuva, jer ako jagode dugo stoje mogu da prokisnu.Kuvati i na jakoj vatri.Za vreme kuvanja ne peniti ih, a slatko nikako ne dirati.Iz tog razloga šerpa treba da je toliko velika da slatko ne može da iskipi.Kad je slatko gotovo, skinuti ga sa štednjaka, pokriti vlažnim salvetom, pa ostaviti četvrt sata da odstoji.Za to vreme jagode će pustiti vodu, sad slatko ponovo vratiti na vatru, ostaviti da pusti 2 do 3 ključa, skinuti ga, openiti, pokriti vlažnim salvetom, pa neka stoji do sutra.Sad je sok potpuno kuvan, jer slatko kuvano na ovaj način ne može da bude retko.Da bi znali kada je slatko kuvano poznaće te po tomešto će kapljice kuvanog soka iz slatka teško padati iz kašičice i to po dve u jedan mah.Pažljivo sipati slatko u tegle, ledati da jagode imaju dovoljno soka, povezati tegle celofanom i ostaviti.Dobro je da se stavi više šećera, jer ako sok preostane, domaćica ga može zimi upotrbiti za prelive kohova ili za limunade.

  • Zimnica(6)
  • Jagode(3)
  • Slatko(3)
  • PEKMEZ(1)
  • Sve-5(1)
  • Dzem-i-pekmez(1)
  • Slatko-jagodi(1)
  • Zimnice(1)
  • Jagoda(1)

13

Znači sad je vrijeme da se pripremi nešto jagoda za zimu! Mislim da sam se već odlučila da isprobam ovaj recept. Vidim da su i drugi zadovoljni te se nadam da će 'zabavljanje s šerpom' izaći na dobro😉 Lijep pozdrav!

Svidja mi se kako si detaljno objasnila postupak! Do sada nisam pravila slatko od jagoda iz razloga što sam se bojala da će mi se raspasti a sada posle ovog objašnjenja, sigurna sam da neće! Veliki pozdrav :)

Lijepo, prelijepo,čaaak:)

Ovako je ispalo drugima