Moj profil

Slatko od smokve

66

Ovo je omiljeno slatko mog muza. Radila sam ga specijalno za njega. Obozavamo ga svi kod kuce i vec je skoro pojedeno. Moram raditi jos neku dozu

Ovo je omiljeno slatko mog muza. Radila sam ga specijalno za njega. Obozavamo ga svi kod kuce i vec je skoro pojedeno. Moram raditi jos neku dozu

Sastojci

1kg smokve-zelene (dive)
Serbet za smokve
2l vode
2kg i 200 gr secer
2 vrecice vanilin secer

Priprema

1.

Smokve oprati, zarezati vrhove na gornjem i doljnem delju svake smokve. Iglom za pletivo svaku smokvu skoz probusiti na dva mjesta. Smokve staviti u lonac, nalijti hladnom vodom i nek se kuhaju 9 puta sa mjenjenje vode. Ja sam kuhala u dva lonca paralelno, dok se smokv kuhaju u jedan lonac, drugi napunjen vodom kuha, pa sam prebacivla od jedan u drugi. Tako ide mnogu brze. Zatim smokve procedite u cjedaljku (dzerdzev) i nek stoje dok spremate serbet.

2.

Serbet za smokve

3.

Secer staviti u serpu, naliti hladnov vodom i stavite na stednjak da se kuva, ne dugo da ne bi postao mnogo gusti. Stavite smokve unutra i ostavite nek se kuhaju u serbet, nek se dobro skuhaju. Na 5 minuta prije zavrsetka kuhanje dodajte limune naseckane na krugove i vanilin secer. Kad je slatko prokuhalo maknite serpu sa stednjak i prekrijte mokrim salvetom (pacetom) i ostavite da odstoi oko 10 min. Potom vratite na stednjak i ponovo nek prokuha. Ovo je dobro za svako slatko zato sto voce dok stoji ispod salvetom pusti vodu, pa kad se ponovo vrati na vatru sok ce se tada skuhat koliko je potrebno te se nikad nece pokvariti ili zaseceriti.
Ponovo maknite sa stednjak ako ima pjenu maknite je pomoci zlicom. Ostavite prekrivenu serpu sa mokrom salvetom nek odstoji preko noci. Sutradan hladno slatko sipajte u tegle i dobro ih zatvorite. Ostavite ih na hladno mjesto. Slatko od smokve je bolje kada odstoji neko vrijeme, to kod nas nije uspijelo skoro se pojelo:)))))

Posluživanje

Od ove kolicine sastojaka napunila sam 4 tegle od po 400 gr.

  • Zimnica(6)
  • Slatko(3)
  • Smokve(2)
  • Smokve-slatko(2)
  • Zimnica-slatko-smokvi(1)
  • Slatko-ana(1)
  • Sve-5(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Smokve-zelene(1)

24

Nabrala sam danas u selu zelene smokve, sutra ću ih kuvati po tvom receptu, moje prošlogodišnje se ušećerilo 😕 👋

Prv put pravim slatko 🙂 i odlucio se za ovaj recept 🙂 videtcemo sto ce ispasti do veceras 🙂

se pofaliv do kajsto stignav😁deka napraviv 10 "tegli" a pravev od kilo smokvi,pa zamisli kolkavi mi se teglite🤬

Ovako je ispalo drugima