Moj profil

Slavonski čobanac no.1

200 minuta
52

Obožavaju ga u Slavoniji, Zagrebu, Dalmaciji...Zapamtite, u čobanac ne idu nikakvi Fant začini, brašno, valjušci, krumpiri jer to onda nije čobanac.

Obožavaju ga u Slavoniji, Zagrebu, Dalmaciji...Zapamtite, u čobanac ne idu nikakvi Fant začini, brašno, valjušci, krumpiri jer to onda nije čobanac.

Sastojci

za
1,5 - 2 kg luk
20 dkg divljači (ako želite)
20 dkg janjetine (za miris)
0.7 kg junetine
0.7 kg svinjetine
1 kom svinjski jezik
1 kom svinjsko srce
10 lit voda
1/2 lit bijelo vino
po želji sol, vegeta, papar u zrnu, mljevena slatka i ljuta paprika, ljuti feferoni

Priprema

1.

Luk izmiksajte, nogice isijecite na 4 komada, te narežite sve meso na kockice, ali ga nemojte pomiješati., jer se meso dodaje u koracima. Npr. nogicama treba 3 sata kuhanja a svinjetini 1 sat.

2.

Izmiksani luk dodajte u kotlić sa malo vode te kada prokuha dodajte nogice i prekrijte vodom sastojke.

3.

Nakon 30 minuta dodajte narezan svinjski jezik i srce te divljač i janjetinu. Počnite dodavati začine: sol, papar, vegeta, lovorov list, slatka i ljuta crvena paprika i feferoni. Stalno dolijevajte vodu kako bi meso "plivalo u juhi".

4.

Nakon idućih 30 minuta dodajte junetinu.

Nakon što je i junetina kuhana 30 min dodajte svinjetinu. Dolijte preostalu vodu (nakon ovog više nema dodavanja vode).

5.

Sada kada su svi sastojci dodani, kuhajte još 1 sat. Isprobavajte i dodajte začine po želji. Ne pretjerujte sa paprikom da nebi bilo gorko. Ljutina se postiže feferonima i mljevenom ljutom paprikom.

15 minuta prije kraja dodajte pasiranu rajčicu te nakon toga vino.

Imajte na umu da će cijela ulica mirisati:-)

Posluživanje

Poslužite u zdjelicama uz svježi kruh. Nikakvi njoki, valjušci, krumpiri i ostale izmišljotine. Idući put stavljam slike.

Napomena za svinjske nogice voljeli ih ili ne: one su obavezan sastojak jer daju "želatinu" koja povezuje sve sastojke i okuse. One se moraju skoro raskuhati, tako da meso i kožica gotovo samo otpada sa kostiju.

  • Čobanac(2)
  • Kotlic(1)
  • Gulaši i variva(1)

4

Ovog cobanca ne znam...mora da je bas dobar!!! Vidim da je cobanac tvoj prvenac, dobro nam doso...👍 👏

Sve super, jedino kod redoslijeda dodavnja mesa treba procjeniti starost i vrstu, ako je mlada divljač kuha se jednako kao i junetina, a ako netko hoće prilog, skuham posebno, ja isto jedem samo s kruhom ...

Ove g. kada smo kuhali kotlić u Ravnoj Gori, bio je mladi veprić i srnetina, istovremeno sam stvio i bilo je savršeno, ne volim kada se meso raskuha

👍

Odličan, divno izgleda, pravi je kad u njemu stoji kašika uspravno. 

Ovako je ispalo drugima