Moj profil

Slikanje peglom i voštanim bojama - ENKAUSTIKA - tips and tricks 2.

107

Lutam po stranicama vezanim uz ENKAUSTIKU - slikanje pomoću pegle, voštanim bojama i otkrivam meni do sada nepoznat svijet prepun interesantnih tehnika. Ovom malom serijom ''tipsa i triksa'' željela bi sve zgodne trikove imati na jednom mjestu,(U nizu, 1. - 2. - 3.- ...kako ih redom  pronalazim) a ako se odlučite probati... biti će tu, čekaju samo ...VAS.

Lutam po stranicama vezanim uz ENKAUSTIKU - slikanje pomoću pegle, voštanim bojama i otkrivam meni do sada nepoznat svijet prepun interesantnih tehnika. Ovom malom serijom ''tipsa i triksa'' željela bi sve zgodne trikove imati na jednom mjestu,(U nizu, 1. - 2. - 3.- ...kako ih redom  pronalazim) a ako se odlučite probati... biti će tu, čekaju samo ...VAS.

Sastojci

--- Mala putna pegla sa glatkim dnom ili stara koja ima dno od 'rosfraja' ili ako imate puno sreće - pegla za enkaustiku
--- spužvica
--- voštane boje - pastele, ne uljne
--- jedan par najlon čarapa
--- U originalu se slika na foto papir, ali ja koristim stare sjajne listove od kalendara, donja strana
--- komad stare krpice
--- štapić za ražnjiče

Priprema

TinaValentina je postavila O D L I Č A N R E C E P T u kojem je opisala kako uopće napraviti sliku pomoću pegle i voska, jako mi je drago zbog toga, jer vidim da u GRUPI koju je osnovala zajedno s mili22 iz dana u dan raste broj članica i novih zaljubljenica u Enkaustiku. 1. recept - TIPS AND TRICKS
1.

Kako napraviti krošnju ...

Peglu podložiti ručkicom - naopako, uključiti na glačanje NAJLONA, otopiti zelenu i bijelu boju.

Na dio slike koji ne mislite oslikati stavite zaštitni papir da ne zapackate ono što ste već naslikali.

2.

Komadić spužve odrežite kružno, ako želite možete i u obliku trokuta, tako sam radila cvjetove Agave.

Spužvicom pokupite otopljeni vosak i potupkajte po granama. Postupak ponavljajte dok niste skroz gotovi. Tako možete napraviti i krošnji šume u jesen, samo koristite ''jesenske boje''

3.

Kako napraviti ukrasni bijeli rub na slici...

Ovaj rub ćete moći napraviti  ako ste slikali na debljem sjajnom kartonu (zadnja strana kalendara)

Kako se ponaša foto papir - ne znam, još nisam na njemu radila.

Omotajte kažiprst starom krpicom i noktom povucite odozgora prema dolje, tako ćete skinuti višak pastele, tako napravite na sve četiri strane. Pazite da vam samo dio nokta struže po pasteli, da ne ogulite previše.

4.

Čime izglancati sliku...

Kada ste gotovi sa slikanjem, primjetit ćete da je slika mat i da boje nisu baš sjajne, to ćete srediti tako da uzmete u ruku par hulahopki, najlon čarapa i lagano, ali energično izglancate, kao kad glancate pločice na zidu (radi li to još netko - uopće?!)

Prvo sam glancala sa pamučnom krpicom, ali sam pronašla link u


kojem slikar savjetuje NAJLON ČARAPU.

5.

Izrada sitnih detalja...

Na ovoj slici sam se poslužila štapićem za ražnjiče i izgulila dio slike kako bih napravila puteljak, to se inače radi s posebnim alatom,ali mene je zadovoljilo i ovo.

6.

Za male vrijedne ručice...

Razvijajte maštu i kreativnost kod svoje djece, naslikajte im podlogu od voštanih boja, napravite veliku sliku, NEMOJTE JE GLANCATI ODMAH, može biti apstrakcija ili realizam, izrežite na manje dijelove i dajte djeci da crtaju na njima pomoću štapića za ražnjič, mogu koristiti obje strane - zašiljenu i deblju, nastat će predivne slike.

Kada slika bude gotova, dajte djetetu najlon čarapu, neka izglanca samo, oduševljenje na njihovom licu, ne može se opisati, to trebate doživjeti!!! 

Posluživanje

Ugodnu kreativnu zabavu želi vam Moo!

  • Enkaustika(6)
  • Kreativnost(1)
  • Brankai-probala(1)
  • Kreativni-kutak(1)
  • Rucni-rad(1)
  • Kreativno(1)
  • Kreativnost-na-djelu(1)
  • Slikanje-peglom(1)
  • Mala-radionica(1)

51

Koristim voštane pastele (ne ULJANE) Imam raznih - Giotto ili kineskih iz Ofertisime, bitno je da su voštane.

pozdrav odlicne su slike reci mi molim te gdje se kupuju te boje hvala 

Hvala Miro ❤️ Meni je jako drago da sam te upoznala!

Ovako je ispalo drugima