Moj profil

Sočna mesna štruca na Damirin način

80 minuta
184

Mesna štruca je za mene oduvijek bila suha i pokušala sam napraviti jednu drugu verziju, koja bi bila sočna ali ipak pečena u pećnici.
Obogaćena je mortadelom (koja joj daje savršen ukus) i obložena tanko narezanom slaninom koja joj ne dozvoljava da se presuši.

Mesna štruca je za mene oduvijek bila suha i pokušala sam napraviti jednu drugu verziju, koja bi bila sočna ali ipak pečena u pećnici.
Obogaćena je mortadelom (koja joj daje savršen ukus) i obložena tanko narezanom slaninom koja joj ne dozvoljava da se presuši.

Sastojci

za
Sočna mesna štruca
800 gr mljevenog mesa : teletine i junetine
150 gr mortadele
1 velika stara bijela žemlja
2 dcl mlijeka
2 režnja češnjaka
80 gr parmezana, svježe naribanog
100 gr tanko narezane slanine (bacon)
2-3 mrkve
1 velika paprika, crveni luk,korjen celera
1/2 dcl bijelog vina
1 kom jaje
1 grančica ružmarina

Priprema

1.

namočiti staru žemlju u mlijeko i dobro je ocijediti

2.

izmiješati mljeveno meso, mortadelu, žemlju, jaje i parmezan. malo umijesiti i tada dodati ostale začine : sol, papar, narezan češnjak. Dobro umijesiti rukama koje treba povremeno obilato ovlažiti vodom. Napraviti štrucu, promjera 15- 20 cm. Složiti u duguljasti pekač, onaj uobičajeni emajlirani 40:50.

3.

slaninu, strojno narezanu, fino slagati oko štruce i njome obložiti cijelu štrucu

4.

pored mesa staviti na velike komade narezano povrće – crveni luk, mrkvu, papriku, celer.Malo ih posoliti.

5.

dobro zagrijati pećnicu na 250 i staviti pekač sa mesno i povrćem nekih desetak minuta. Tada sniziti temperaturu na 180- 200 i nastaviti peći nekih tridesetak minuta. Povremeno promiješati povrće.

6.

politi lagano meso sa vinom.Pokriti cijeli pekač alufolijom i nastaviti peći novih 15-20 min.

7.

izvaditi povrće koje mora biti u malom umaku od sokova pečenja i vina. Blenderom ispasirati.

8.

meso izrezati na lijepe komade i servirati. na svaki komad mesa dodati par žlica propasiranog umaka

Posluživanje

Mljeveno meso odaberite po vašim navikama i željama. Uglavnom su dobre kombinmacije 2/3 teletine ili mlade junetine i 1/3 svinjetine ili puretine.
Ukoliko želite nešto više umaka, tada propasiranom povrću dodati 1/2 dcl vode i 2 žlice bijelog vina i pustite da sve to kuha dok alkohol ne ishlapi. Može se zgusnuti pomoću 1/2 žličice gustina (rastopljenog u malo vode) kojeg postepeno dodavati dok umak kuha.

  • Mesna-struca(7)
  • Mljeveno meso(4)
  • Meso(2)
  • Ručak(2)
  • Rolade(1)
  • Meso-mljeveno(1)
  • Mijesano-mljeveno(1)
  • Mljeveno(1)
  • Mesne štruce(1)

24

Juče sam pravila štrucu od mljevenog mesa, nisam je pokrila slaninom ali je ipak bila sočna. Ne znam, sve mi se nekako potrefilo, (upotrebila sam dosta začina) iako sam pravila onu klasičnu, punjenu kuhanim jajima (stefanie pečenka). Mislim da je sočnosti pridonijelo to da sam na dno pleha stavila sjeckanu kapulu, mrkvu i celer i na tome pekla štrucu, pa ju nekoliko puta prelila sokom od pečenja koji se napravio (dodala sam i malo vruće juhe, kuhala se pa sam iskoristila priliku), i naravno postrzgala malo zapačenog povrća iz ugla pleha ... Na kraju sam povrće i sokove ispasirala i nastao je fini umak, ništa nije bilo potrebno dodati. Tako da ako netko ne jede svnjetinu pa ne umota štrucu u slaninu, umak može pripomoći da štruca nije suha.  Nije to posve ta Damirina štruca, koja je ipak nešto posebno, ali je možda mala pomoć. 

Mortadela je također svinjskog porijekla. Eh, sada, panceta je posebna priča. Ona daje okus i čuva štrucu od isušivanja. Alternativa? Možda povrće - listovi kelja ili kupusa sa kojima treba obložiti štrucu

sta moze da zamijeni slaninu? ne konzumiram svinjetinu?

Ovako je ispalo drugima