Moj profil

sok od šumskog voća

30 minuta
38

vrlo zdrav i ukusan

vrlo zdrav i ukusan

Sastojci

za
80 dkg-1 kg šećera (ovisi o odabiru voća)
7 l vode

Priprema

1.

Sedam staklenih boca ubacite u mašinu za suđe i operite, stavite u pečnicu i ugrijte na 100°C. Trebaju se grijati najmanje sat vremena da bi se potpuno sterilizirale. Čepove prokuhajte nekoliko minuta. Sad možete krenuti na izradu soka.

2.

Izmješajte šumsko voće po želji (maline, kupine, borovnice, jagode, ribizl, brusnice) i omjeru koji volite. Dobro operite i očistite. U posudu od 10 l stavite voće, šećer i vodu, pa zakuhajte.Kuhajte nekih dvadesetak minuta od kad proključa. Procijedite kroz gustu sterilnu gazu, pa vratite na štednjak da ponovo proključa. Stvorit će se malo pjenice, pa ju uklonite.Ubacite limunsku kiselinu.

3.

Vrući sok ulijte u vruće boce, zatvorite sa čepovima koje ste nakon kuhanja premazali alkoholom. Boce okrenite napoako nekih desetak minuta. Sok je gotov. Boce ušuškajte dekicom i ostavite da se polako ohladi.

Posluživanje

Možete ga piti u neograničenim količinama, a pogotovo je dobar za slabokrvne i djecu. Može trajati nekoliko mjeseci i do godinu dana, ako ste pravilno sterilizirali boce. Ako imate veće količine voća, onda nakon što se sok ohladi još i pasterizirajte. Ili jednostavno smrznite voće, pa spremajte kad se zaželite domaćeg soka.

  • Sokovi(2)
  • Sok(2)
  • Sok-od-sumskog-voca(1)
  • Sumko-voce(1)
  • Sokovi-i-napitci(1)
  • Zimnica-sirupi(1)

8

LuLi vidim ja, bit će sokova za cilu godinu 😉

Hvala ti za informaciju za boce, ja kupila tonu😁

ako radiš neki sirup od voća koji se ne kuha, samo boce opereš u mašini, uliješ sok u još tople i onda pasteriziraš u loncu do 70°C i eto ga može stat i dvi godine.

Ovako je ispalo drugima