Moj profil

Sok od zove

5
Sok od zove

Sirup od zove bez konzervansa

Sirup od zove bez konzervansa

Sastojci

50 cvetova zove
4 kesice limuntusa
5 l vode
5 kg šećera

Priprema

1.

Cvetove zove brati na mestima gde nema saobraćaja.Lagano cvetove oprati, staviti u dublju šerpu, dodati limuntus, isečeni limun. Vodu prokuvati i preliti preko zove, poklopiti i ostaviti na hladnom 24 sata uz povremeno mešanje.

2.

Nakon 24 sata kroz gazu procediti i dodati šećer, mešati da se šećer rastopi.

3.

 Boce dobro oprati i nasuti soki. Uzeti veću šerpu, na dno staviti kuhinjsku krpu i poređati flaše, ali da se međusobno ne dodiruju. Sipati hladnu vodu do 2/3 boca i zagrevati na laganoj vatri. Vreme pasterizacije računa se od momenta kada je voda uzavrela, tada smanjiti temperaturu i lagano kuvati 30 minuta. Skloniti posudu sa šporeta i boce vaditi kada se voda ohladi, posušiti i spremiti na hladno mesto.

  • Zimnica-blaga(1)
  • Bozel(1)

2

https://www.coolinarika.com/klub/brankajov-/Ok Ja.na 10 cvetova stavljam 1 kg secera i tako pravim i ostavljam za zimu slazem se da moze da se koriguje secer ukoliko se odmah koristi  👋

Zova se bere po mestima koja su daleko od puteva i civilizacije. NE PERE SE!!! Pranjem se spira cvetni prah od koga se sok i pravi. Ne bere se ni neposredno posle kiše iz istog razloga. Na 50 cvetova je previše 5 kg šećera. 2 - 3 kg je dovoljno.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Bazga cvijet, susenje i sirup (caj i sok)
Taana

Bazga cvijet, susenje i sirup (caj i sok)