Moj profil

Stella Stracciatella

748

"Ti živiš gdje zvijezde tkaju sag od srebra
i nevinošću sja tvoje lice,
dok nedostižna kao sjena nastavljaš svoj let…
...jer ti si princeza nekog drugog svijeta,
tvoja riječ stvara čuda,
budi iskrena, uputi mi osmijeh tek da znam,
postojiš, nisam sama negdje izvan planeta…"
Dado Topić & Sladjana Milošević (1983.)

My lovely empress69, this is what your court jester has for you :P
Sretan Ti rođendan, lipa moja!
(slaba li sam na rakove…)

"Ti živiš gdje zvijezde tkaju sag od srebra
i nevinošću sja tvoje lice,
dok nedostižna kao sjena nastavljaš svoj let…
...jer ti si princeza nekog drugog svijeta,
tvoja riječ stvara čuda,
budi iskrena, uputi mi osmijeh tek da znam,
postojiš, nisam sama negdje izvan planeta…"
Dado Topić & Sladjana Milošević (1983.)

My lovely empress69, this is what your court jester has for you :P
Sretan Ti rođendan, lipa moja!
(slaba li sam na rakove…)

Sastojci

Baza (20 cm promjer kalupa)
80g svijetlog keksa (grubo izmrvljenog)
80g tamnog keksa (fino mljevenog)
50g sirnog namaza + žlica limun soka* (1)
Stracciatella krema
500 ml jogurt stracciatella* (2)
100 g čokolade stracciatella/bijele čokolade+čokoladne strugotine
70 g (+) komadića tamne čokolade* (3)
1 vrečica (8 g) šlagfix* (4)
1 vrečica (10 g) mljevena želatina

Priprema

Nemojte se prepasti zbog duljine recepta. ovo je priprema+moji savjeti :))
1.

Tamni keks sameljite fino, a svijetli napola, više ugrubo da ostane i većih komadića.

2.

Malo po malo im u zdjeli dodajite sirni namaz sa sokom i rukama ga utrljajte da se sjedini u masu koja na pritisak dlana ostaje na dnu posude. Takvu masu istresite na pladanj na kojem će biti torta/kolač i rukama, čašom ili valjkom ju poravnajte. Utisnite obruč kalupa na takvu podlogu pa ono što je ostalo oko obruča pokupite i sjedinite s glavninom unutra (pišem kako ja radim, to mi je najbrži način). Stavite pladanj u hladnjak dok pripremite kremu.

3.

Namočite želatinu s 3 žlice vode i 3 žlice jogurta da nabubri 10 minuta pa sve skupa lagano otopite da ne proključa. (ova količina želatine odgovara želatini u 6 listića- s njom postupite po uputstvu na pakiranju).

4.

Čokoladu u kockicama stavite na paru (ili mikrovalnu na 30ak sekundi) da se otopi. Bijela čokolada i čokolada od stracciatelle ne smiju se topiti na vodi koja vrije/ključa inače bi mogli dobiti tvrdu razmrvljenu masu koju možete bacit u smeće. Vatrostalnu zdjelicu (bolja nego metalna) u kojoj je čokolada najbolje je staviti na paru tek kad ugasite vatru, da voda ne vrije.

5.

Slatko vrhnje (koje treba biti hladno, tek izvađeno iz frizidera) istucite u čvrst šlag, po potrebi sa šlagfiksom. Pred kraj miksanja dodajte mu otopljenu čokoladu.

6.

otopljenu želatinu umiksajte u jogurt kojem ste dodali komadiće čokolade (procijenite od oka koliko vam je potrebno cokoladnih komadića da bi se dobila lijepa točkasta krema) pa jogurt lagano miksajući spojite sa tučenim šlagom, tek da se smjesa ujednači, ne previše.

7.

kremu stavite u kalup s podlogom keksa koji je bio u hladnjaku, poravnajte i vratite na hlađenje minimalno 5-6 sati ili preko noći.

8.

kalup oprezno otkačite s torte (pomozite se tankim nožićem ukoliko se zalijepio za kremu) i ukrasite je po želji.
ja sam radila čokoladni omotač od 100 grama tamne čokoladne kuverture i 30 grama bijele čokolade, a čokoladne štapiće sam pošarala bijelom cokoladom. Još se moram ispraksirat u ovom omotaču jer mi ne ide baš najbolje… Caricu mi je ipak teško nadmašiti, nadam se da ne zamjera na neredu :( trudila sam se

Posluživanje

sastojci u receptu

 1. SIRNI NAMAZ dodajite postepeno, ovisno o vrsti keksa koji koristite.
  Svijetli keks je kod mene petit beurre a tamni je Oreo (keks “sendvič” sa filom između). Za tu količinu i vrstu keksa više ne treba.
 2. JOGURT stracciatella proivođača Meggle ili Euforija krem desert (Freska) ako nemate dostupan zamijenite jogurtom od vanilije pa poduplajte količinu čokoladnih mrvica. Ako nemate ni jogurt od vanilije, u običan jogurt, uz čokoladne mrvice dodajte i 2 vanilin šećera i žličicu arome vanilije.
 3. KOMADIĆI ČOKOLADE koje sam koristila bili su kupovni Schwartau. U slučaju da ih sami pravite, bitno je da budu krupniji, više ko strugotine a ne fino naribani.
 4. ŠLAGFIX meni nije bio potreban jer biljna vrhnja koja koristimo u HR su dovoljno čvrsta kad ih se izmiksa. Po vašim iskustvima znam da sva vrhnja nemaju tu strukturu pa vam je možda šlagfix (kremfiks) neophodan.

Ukoliko koristite veći kalup (24 ili 26 cm promjera) podlogu keksa povećajte za otprilike 70 g ali količine sastojaka za kremu ne treba mijenjati. Istina, bit će vam niža od moje tortice ali ova je dost visoka… dio kreme sam odmah i pojela jer nije stala u kalup :/

sve o ovoj zvjezdici u slikama…KLIK!

A tu mozete vidjeti izvedbe mojih coolerica, hvala vam, cure!

 • Torte(35)
 • Torta(9)
 • Stracciatella(3)
 • Kremasti kolaci(2)
 • Bez-pecenja(2)
 • Stracatela(2)
 • Torta-kremasto(2)
 • Torta-omnia(2)
 • Čokolada(2)

125

Ja imam pitanje jer namjeravam da radim ovu tortu ali trebam se voziti sat vremena pa hoce li moci izdrzati nekako...

ovoga puta pažljivo pročitan rcp, prošli put sam otapala i bijelu i tamnu čokoladu 😵😅 rađena u kalupu 26, manji nisam imala, pa je malo niža, ali svejedno jako lijepa i atraktivna. malo sam povećala količinu jogurta i slatkog vrhnja, i keksa naravno, sve ostalo po rcp. meni okusom jako fina, ali imala sam i neljubitelje jogurta u kremama... a bože moj, ne možeš svima ugoditi 😛 ljubiteljima stracciatelle od srca preporučujem da probaju 👍

I ode i ova u omiljene 🙂

Ovako je ispalo drugima