Moj profil

Sterilizirana brokula

40 minuta
105
Sterilizirana brokula

Ovako ja spremam povrće u teglice za zimu, koje je začinjeno samo sa soli, bez ikakvih drugih začina.

Ovako ja spremam povrće u teglice za zimu, koje je začinjeno samo sa soli, bez ikakvih drugih začina.

Sastojci

Priprema

1.

Brokulu očistiti i oprati, te iskidati na cvjetiće. Tvrde stabljike treba obavezno oguliti i koristiti samo mekani unutrašnji dio. I stabljiku izrezati na željene  komadiće.

2.

Zakuhati litru vode sa 3 dag morske soli, te u nju ubaciti pripremljenu brokulu. Čim provrije, odmah ju prebaciti na kratko u hladnu vodu (netko za ovaj postupak koristi gazu i sl.). Ocijediti ju i složiti u čiste i u pećnici sterilizirane staklenke.

3.

Zakuhati novu litru vode sa 2 dag morske soli, te zalijemo do vrha brokulu u staklenci i čvrsto zatvorimo metalnim poklopcem.

4.

Staklenke sa brokulom poslažemo u veću posudu  na čije smo dno stavili krpu tako da se ne dodiruju, te naliti sa mlakom vodom (ako je povrće toplo) ili hladnom (ako se ohladilo). Ja nalijem vode gotovo do poklopca. Kuhati 20 - 30 minuta na laganoj vatri kada voda u posudi prokuha. Staklenke sa brokulom ostaviti u vodi dok se potpuno ohlade, te ih spremiti na hladno (u hladnu smočnicu, podrum...).

5.

NAPOMENA - naknadno unosim u recept: Radi sigurnosti da ste sterilizaciju dobro obavili, povrće kod blanširanja prokuhati do 5 minuta, a samu sterililzaciju produžiti na 60 minuta od početka vrenja ili dok se ne vide mjehurići u teglici. Sterilizacija se može vršiti i u pećnici, zagrijanoj zajedno sa napunjenim teglicama na 100° 60 minuta. Ostalo kao gore navedeno.

Posluživanje

Na isti način mogu se spremati i drugo povrće: nasjeckana mrkva, cvjetača, grašak, mlade mahune, tikve, mladi kukuruz...

Ovako nezačinjeno povrće koristiti na način na koji ga inače koristite: za juhe, rižota, tjesteninu, salatu...

  • Zimnica(13)
  • BROKULA(3)
  • Zimnica slana(2)
  • Zimnica-brokula(2)
  • Brokuli(1)
  • Brokoli(1)
  • Zimnica-povrce(1)
  • Zimnica-brokule(1)
  • Z-zimnica-razno(1)

44

Imam samo jedno pitanje, zasto bacamo vodu u kojoj se kuvala brokula, zar ne bi mogli njom da nalijemo tegle, po meni je i ta voda ukusna, pa sve mislim i brokula ce vise ukusa zadrzati u njoj nego u novoj vodi...jel ima neki poseban razlog?..hvala unapred, pozdrav 🙂

Reci mi da li si grah prvo skuhala, pa sterillizirala ili ćeš ga kasnije dovršiti. Ja prvo grah skuham i onda ga steriliziram. Isto tako radim i sa drugim vrstama kuhanih jela kao kiseli kupus sa mesom, a čak sam radila i hladetinu. poz👋

Pripremila sam pasulj za zimu, pa cu da javim kakav je ! Pozzdrav

Ovako je ispalo drugima