Moj profil

Strozzapreti pasta

29
Strozzapreti pasta

.

.

Sastojci

za
2 prstohvata soli

Priprema

1.

Od brašna odvojiti 2 žlice koje će služiti za doradu tijesta.

U preostalo brašno umiješati sol, napraviti udubljenje i uliti kipuću vodu. Kako je voda kipuća, tijesto najprije miješati drvenom kuhačom, potom rukama.

One 2 žlice brašna staviti na radnu površinu i istresti tijesto. Tijesto mijesiti gnječeći zapešćem ruke dok ne postane glatko, najmanje 5 minuta. Tijesto treba biti tvrđe inače će se raspasti tijekom kuhanja.

(Kad se tijesto mijesi, pravilo je da se mijesi cijelim tijelom, ne samo rukama. Dakle na tijesto se nasloniti rukama i prenijeti težinu cijelog tijela).

Tijesto umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmara na sobnoj temperaturi pola sata, najbolje dok se ne ohladi u foliji.

2.

Zatim tijesto podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostaviti u foliji, drugi na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u pravokutnik 2 mm debljine.

Razvaljano tijesto ovlaš urolati pa oštrim nožem rezati svakih 2 cm širine...dobit će se rolatići.

3.

Rolatiće, jedan po jedan odmotati pa među suhim dlanovima nježno, bez pritiskanja urolati u spiralu. Rolati u jednom smjeru, ne naprijed-nazad, tijesto neka klizi po dlanu.

Ako je tijesto ostalo deblje, trake se mogu još malo razvaljati, ali samo u dužinu.

Ako je teško početi rolati spiralu, kraj tijesta malo uvrnuti pa će se lako rolati.

Spiralu praviti dio po dio trake, ne cijelu traku odjednom pa prstima kidati svakih 4 prsta dužine. Voditi računa da kad otkinemo uvrnuti komad, u nastavku tijesto bude bar malo uvrnuto kako bismo lakše nastavili praviti spiralu.

DAKLE: spiralu praviti-kidati, nastaviti praviti-kidati...tako do kraja trake.

Pastu stavljati na pek-papir, obilato posuti brašnom pa je, držeći papir za dvije suprotne strane, provaljati kroz brašno da se obloži sa svih strana. Tako se neće zalijepiti.

Ako se ne kuha odmah, pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak.

4.

Pasta se kuha u dosta slane kipuće vode. Kad se stavi u vodu, proći drvenom kuhačom po dnu lonca kako se pasta ne bi zalijepila pazeći da se pasta ne zgnječi. Kad ispliva na površinu, kuhati još 6-7 minuta.

5.

Zamrzavanje: Oblikovanu pastu uvaljati u brašno, raširiti na tacni obloženoj pek papirom u jednom sloju, pokriti prozirnom folijom i zamrznuti. Smrznutu prebaciti u vrećicu i opet spremiti u zamrzivač.

Kuhati bez prethodnog odmrzavanja.

  • Tjestenina...(4)
  • TIJESTO(2)
  • Pasta-sveza(1)
  • Tjestenina-strozzapreti(1)
  • Noodles-is(1)

14

pažljivo kad se pročita,odlično i jasno i ...proba sledi,samo da vidimo ko će prvi ....🙂

ovo je fenomenalno👍,ali kako su tako kratki kad se urolaju a ovako parče deluje dugačko,joj ne znam ja to...😨

Ova pašta kod nas je poznata pod imenom pljukanci - variraju sastojci brašna i vode. Zapravo je vrsta pašte koju nalazimo u mnogim krajevima Italije ali i kod nas. Katkada zna biti malo tvrda - tu se zapravo radi o umijeću mijesenja i određivanaja količine vode. Ali i od vrste brašna koje različito upija vodu. Ime strozzapreti doslovno prevedeno znači - udavi pope (popove) ,  a samo ime potiče iz Emilie Romagne. Koristilo se za sve "teže"  rustikalne umake - za one sa svježim kobasicama, divljači ili svinjske rague.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Još recepata za ovo jelo

Calzone s povrćem
coolinarika

Calzone s povrćem