Moj profil

Šunka u tjestu od kruha

265

Uskrs bez šunke kažu nije pravi Uskrs. A dobrodošla je i bilo koji drugi dan u godini!. Jednostavno je, a rezultat je fantastičan. Na ovaj način šunka je vrlo sočna i ukusna, a kruh je pravi užitak kao kolač i neki ga čak više vole i od same šunke. Može se napraviti i na Uskrsnu nedjelju ili mladu. Recept stavljam na traženje za osobitu osobu..ona će se prepoznati.

Uskrs bez šunke kažu nije pravi Uskrs. A dobrodošla je i bilo koji drugi dan u godini!. Jednostavno je, a rezultat je fantastičan. Na ovaj način šunka je vrlo sočna i ukusna, a kruh je pravi užitak kao kolač i neki ga čak više vole i od same šunke. Može se napraviti i na Uskrsnu nedjelju ili mladu. Recept stavljam na traženje za osobitu osobu..ona će se prepoznati.

Sastojci

1,30 kg brašna glatkog prosijanog
1 kocka germe (klasično dizanje šečer + brašno + mlaka voda)
8-10 žlica maslinova ulja
6-7 dcl mlake vode (u vodu dodam ulje i 1 žlicu uvrh soli)
1 žumanjak za premazati tjestu
1 bjelanjak za ljepiti pletenicu
1,80 dag rol šunka za klasično skuhati i ohladiti skroz u vodi u kojoj se kuhala
1,80 dag rol šunka kuhana i ohlađena, osušena
1 bjelanjak za priljepiti ukrase , pletenice figurice…
1 žlica vrhom soli

Priprema

1.

Obično kupim dvije rol šunke.. ako nemate domaću (ako je imate onda, odsijecite gornji dio noge) ovaj put su težile po 1, 70 kg tako da sam osim klasične kuhane šunke pripremila i od druge *šunku u tjestu od kruha*.

2.

Prije svega šunku operemo u toploj vodi i obrišemo ju. Stavimo kuhati  u hladnu vodu..,Prijašnjih sam godina dodavala vino, malo papra, lovora, ali ove godine nisam ništa… ali vi možete (lovor biber to je po vašoj želji neki stavljaju i grincajg) ovo je bila rol šunka i ukus u kruhu je bio izvrstan baš po šunki a kruh fin i mekan i sočan i još slika kruha u cjelosti pečenog..

3.

Šunku ostavimo u tekućini da se skroz ohladi, jer tako ostane sočna. Od navedenih sastojaka umijesimo rahlo tijesto i ostavimo ga na toplom mjestu se digne. Tjesto sam napravila na način kako su ga radile moja baka i mama i kako se još uvijek radi kod mene u Gackoj dolini..nema tu velike mudrosti.

4.

Na 1 kg brašna je dovoljno 1/2 kockice digo kvasca ali može i cijela   bitno je da se ne osjeti germa..

Od brašna dignutog kvasca- klasićno dizanje (s malo šečera i brašna i mlake vode) umjesi se sa malo masnoće.. dodajem po malo mlake vode  sa soli  razrjeđene sa maslinovim ili običnim uljem dok se ne pojave mjehuri i odvaja se tjesto od stijenki plastične posude... Ako nemate snage dajte muškima u obitelji neka klofaju jer jako ga je bitno dobro isklofati sa drvenom žlicom. Možete i mikserom sa nastavcima za tijesto ali je gušt drugačiji

5.

Zatim se na toplo stavi tjesto dizati i kad se digne treba ga premjesiti. U Gackoj dolini se to radilo cijelo dopodne… digne se premjesi…. ponovo diže… pa ponovo premijesi i tako 2-3 puta i onda je tjesto rupičasto…. ovo na slici sam premjesila jednom a da sam više puta bilo bi još više rupica.

6.

Zatim dignuto tijesto (jedan dio ostavimo za pletenicu i razne oblike) razvaljamo na pobrašnjenoj površini na debljinu 2-3 cm, a dužina je puno veća od šunke da možemo tjesto prebaciti na sredinu stavimo šunku (ovaj put sam rol šunku prerezala po dužini na pola pa sam dobila više tjesta za kruh od šunke jer svake godine bi bilo malo kruha) i stavila sam polovice šunke jednu do druge. Ove godine sam to slučajno napravila jer mi se činilo da će biti malo.

7.

Ideja mi je ispala super. Dobila sam vekliki kruh i šunku od 1, 80 dag u dijagonali od crne tacne u pećnici., premažemo je umućenim žumanjkom razrjeđenim sa malo vode i obložimo tijestom sa svih strana. Tijesto dobro pritisnemo uz šunku da se meso ne vidi. Možemo  ukrasiti i sa oblicima zečići ..patkice, listice  koje zaljepimo sa bjelanjkom trazmućenim. Napraviti pletenicu po tijestu..već prema želji i inspiraciji..  

8.

Zatim šunku u kruhu položimo na namašćeni lim za pečenje i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, na donju razinu, po prilici 1-1, 50 min ..to ovisi o veličini šunke i kruha to pripazite na sat, pa onda možemo i malo pojačati na 200°C. Da tijesto tijekom pečenja ne zagori, pokrijemo ga na vrhu aluminijskom folijom. Pečeni kruh sa šunkom zamotamo ga u čistu kuhinjsku krpu ili dvije ako je veliki kruh i ostavimo da se prohladi. Time dobijemo mekanu koricu i kruh je fin i sočan

9.

Isprobali su  : draga ttonka , predivno mila zocacro..,   ivonab,     superkemija,   teuta78, Vegi56..  slike su u galeriji

Posluživanje

Poslužimo šunku u kruhu uz npr ovu divnu salatu od celera ova se salata može iskoristiti od preostalih jaja od Uskrsa (žutanjci) za mimoza salata ili Umak od hrena s jajima i obvezno uz umak od hrena sa jabukama sigurno ima recept na ovim stranicama. Poslužimo mladi luk, rotkvice i naravno uz pisanice ofarbane npr u lukovini
UMAK OD HRENA: Naribati. friški hren dodati vrhnje(mileram naribati jabuku malo soli i papra. Ako nemate friški hren ,ože poslužiti i hren gotov od podravke i isto dodati vrhnje i jabuke naribane na sitni ribež (onaj dio za mrkvu)

  • Uskrs(14)
  • Sunka-u-tijestu(7)
  • Šunka(3)
  • Šunka u kruhu(2)
  • Sunka-u-testu(2)
  • Uskrs-as(1)
  • Isprobano-by-anka-1955(1)
  • Print(1)
  • Kruh-sunka(1)

97

♡ drago mije, veseli me zadovojstvo receptom uz lijep pozdrav.♡♡♡♡

Evo i mojih slikica...radila prvi puta i zadovoljna sam rezultatom.. :)))))

♥♫♪  zahvaljujem   kaoi vama  ♥♫♪ mnogo me raduje   da  vam je recept dobar i udomaćen.   Uz lijep pozdrav!

HVALA   VAM !!  SRETAN USKRS!!

Ovako je ispalo drugima