Moj profil

Sušena junetina

43

Inspirirana južnoafričkim  Biltong usoljenim sušenim mesom, nastao iz potrebe da se meso konzervira.

Inspirirana južnoafričkim  Biltong usoljenim sušenim mesom, nastao iz potrebe da se meso konzervira.

Sastojci

1 kg mlade junetine - ja sam koristila od buta
3 žličice korijandera u zrnu
1 žličica papra u zrnu
100 g šećera - smeđeg ili običnog
1/2 žličice sode bikarbone
po želji malo Worcestershire umaka

Priprema

1.

Izrezati juneće meso na trake širine 5 cm, debljine  poput klasične šnicle - tako sam ja radila, a proizvoljno mogu se rezati i deblji komadi mesa, onda je sušenje duže. Bolje je da meso bude mlađe i bez masnoće, jer se masnoća hoće užegnuti.

2.

Izrezano meso složiti u staklenu ili plastičnu posudu, te ga zaliti octom. Netko pokaplje i Worcestershire umakom, te ostaviti meso da odstoji 30 minuta.

3.

Kratko prepržiti na suho zrna korijandera, te ga pomiješati sa paprom u zrnu i u grubo ih izdrobiti u mužaru.

4.

U trećoj posudi pomiješati sol, šećer i sodu bikarbonu.

5.

Izvaditi meso iz octa, ali ocat ostaviti jer će još biti potreban. Svaki komad mesa posipati prvo zdrobljenim začinima, te smjesom soli, šećera i sode bikarbone. Ostaviti tako začinjeno meso 2 sata (može kraće ili duže - što je duže bit će meso slanije).

6.

Izvaditi meso iz marinade i svaki komad mesa umočiti u preostali ocat i pomoću njega oprati svu sol (obavezno to napraviti jer će osušeno  meso biti preslano). Meni je još bilo potrebno malo octa. Rukama dobro ocijediti meso da se otkloni sva tekućina. Ponovo ga posipati začinima sa svih strana. Meso je spremno za vješanje i sušenje.

7.

Svaki komad mesa vezati debljim koncem i staviti sušiti u pećnicu. Ja sam meso nizala na štapiće za ražnjiće i zakačila ih na  žicu od štednjaka, koju sam stavila na najgornji mogući nivu u pećnici. Voditi računa da meso slobodno visi bez dodirivanja sa strane ili na dnu.

8.

Sušiti u pećnici na laganoj temperaturi (ne preko 40-50°C) uz otvorena vrata pećnice da može izlaziti para. Meso se treba sušiti, a ne peći. Ja sam sušila cijelu noć uz pritvorena vrata pećnice. Sušenje mesa može biti kraće i duže, ovisno  da li želite da vam bude suho meso ili pak u sredini  malo crvenkasto i mekše.

9.

Osušeno meso se može koristiti bez posebne obrade kao grickalica, hladni narezak ili se može kuhati u jelima uz prethodno namakanje. Trajnost ovako sušenog mesa je  najmanje 10-tak dana ili i do 6 mjeseci ako je dobro osušeno i uz pravilno čuvanje, bez vlage. Također se može čuvati i u zamrzivaču. Ja sam većinu spremila u zamrzivač, pa ću ga vaditi i koristiti po potrebi.

Posluživanje

Ovako začinjeno meso može se sušiti i na toplom i suhom mjestu na otvorenom zaštićeno od muha od 3 do 20 dana. Ja sam ovoga puta koristila junetinu, a može se također koristiti piletina, puretina, svinjetina, divljač, meso noja, pa čak i riba.

  • Meso-suseno(2)
  • Suhomesnato(1)
  • Zimnica-slana-suho-meso(1)
  • Suseno-meso-u-pecnici(1)

9

Nisma vagala osušenu junetinu, tako da ne mogu dati niti približan odgovor. Jedino što znam da meso jako puno gubi na težini jer je dehidrirano, odnosno izgubi svu tekućinu.

Možete li mi, barem otprilike, reći koliko Vam je nakon sušenja težilo meso? Znači od one kile, koliko teži kad se osuši? Hvala.

Hvala djurdice na objasnjenju. Ovog puta je vec bilo kasno da probam ovu marinadu, jer sam moje meso vec bila stavila de sa susi. Saljem ti veliki pozdrav🤗

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)

Redovno održavanje je u tijeku.
Moguće su tehničke poteškoće.
Hvala na strpljenju, brzo smo natrag. :)