Moj profil

Tarator sa orasima

30 minuta
48
Tarator sa orasima

Pravim ja tarator na nekoliko načina ali na ovaj način mi je prvi put i jako mi se sviđa....probajte, možda će se dopasti i vama.

Pravim ja tarator na nekoliko načina ali na ovaj način mi je prvi put i jako mi se sviđa....probajte, možda će se dopasti i vama.

Sastojci

za
5 do 6 češnjeva belog luka
100 g očišćenih oraha
50 do 100 ml ulja
1 kg kiselog mleka ili gustog grčkog jogurta
1 kašika sirćeta

Priprema

1.

U avan ( stupa ) staviti očišćene orahe, beli luk i malo soli i sve to tucati sa drvenim maljem uz povremeno dodavanje ulja dok ne dobijete belu kašu.

***U našoj kući su trenutno radovi, tako da pola stvari su mi u kutijama i nisam mogla da nađem avan i zaista nisam znala na koji ću način napraviti ovaj korak u receptu, dok mi nije palo na pamet, multipraktik i sve ti ja to lepo stavim u multipraktik, uz dodavanje po malo ulja, isto kao kad pravim pesto i super je ispalo..

2.

Ja sam koristila domaće kiselo mleko, koje sam kratko vreme stavila u cediljku i malo ocedila od vode..e sad, nisam merila da li je 1 kg isto što i 1 l jer sam napravila kiselo mleko od 1 l a mislim da  nije ni važno.

U kašu dodati kiselo mleko,sirće, ako je potrebno, malo vode i sitno iseckan krastavac i sve dobro izmešati.

Umesto kiselog mleka može se staviti voda i više sirćeta.

***Ja nisam dodavala vodu i sirće a ovo da se stavi voda umesto kiselog mleka mi nikako ne ide u glavu kako bi to izgledalo.Sirće bi bilo potrebno za one koji vole više kiselo.

Ja sam stavila 2 čena belog luka,koji su zaista bili veliki, obično stavim oko 4 čena normalne veličine, ovde mi bi bilo previše 6 čena, opet, sve zavisi koliko su veliki čenovi.

3.

Prijatno!!!!!

4.

Originalni recept iz Patinog Kuvara

Posluživanje

Za one, koji ne čitaju ćirilicu:


TARATOR SA ORASIMA

Uzeti 5-6 češnjeva bela luka, 100 grama očišćenih oraha i malo soli. Staviti to u stupu i drvenim maljem tucati sve dok se ne pretvori u kašu. Za vreme tucanja dolivati u stupu ulja, i to veću količinu, da bi se dobila jedna bela masa. Jedan kilogram kisela mleka dobro razmutiti i u njega dodati 1 krastavac isečen na kockice. Sad sjediniti luk i orahe sa krastavcem i kiselim mlekom, dobro izmešati i dodati malo hladne vode, dobro promešati da ne bude grudvica, usuti i malo sirćeta ako je potrebno. Umesto kiselog mleka može se staviti voda i više sirćeta.

  • UMAK(3)
  • Salati(1)
  • Krastavac-razno(1)
  • Salate(1)

11

Odlicna salata!

Njamiiii!!!!!!

da znaš da mi se sviđa

Ovako je ispalo drugima