Moj profil

Teleća kapama

16
Teleća kapama

Ima recepata za kapamu,ali ovaj je vrlo jednostavan,a meni izuzetno fin…

Ima recepata za kapamu,ali ovaj je vrlo jednostavan,a meni izuzetno fin…

Sastojci

2 veze mladog luka ( lišće,odn. "perca")
3 veze mladog zelja
300 gr teletine
začini: so,biber,lovor u prahu
ovčje kiselo mleko

Priprema

1.

Kapama je jedno od tradicionalnih jela koja se pripremaju za Uskrs. Najčuvenija je ( i meni zbilja najlepša) naravno,jagnjeća , ali na žalost moji momci ne vole jagnjetinu, te sam, ne želeći da se odreknem ovog finog starinskog jela, počela da je pravim sa teletinom. Rezultat-svi zadovoljni!

2.

Sitno iseckajte perca mladog crnog luka i jedan stručak belog luka i upržite na malo ulja. Dodajte šoljicu vode i poklopljeno prodinstajte. Ubacite teletinu koju ste iseckali na kockice i dinjstajte dok ne odmekne, dolivajući po malo vode. Začinite ravnom kašičicom lovora u prahu.Dok se meso dinsta, očistite zelje ( drške i “žilu” kroz sredinu) i kratko blanširajte, pa ocedite. Isecite ga potom i dodajte luku i mesu. Nalijte još malo vode i dinstajte sve zajedno. Kad upije vodu i sve bude homogeno, posolite i nemojte štedeti na biberu. I to je to.

Posluživanje

Poslužite sa ovčjim kiselim mlekom preko ili mileramom ako više volite.

  • Spanac(2)
  • Glavno-jelo-teletina(2)
  • Gotveni-jadenja-telesko(1)
  • Starinska jela(1)
  • Mladi-luk(1)
  • Jela-nasih-baka(1)
  • Ručak(1)
  • Zelje(1)
  • Kapama(1)

13

Neka si, pa ako je valjalo onda super! Raštiku ja inače obožavam "na tabak" a i inače! 😉😁

Evo ja radila od raštike, to je divljije nego blitva🤢 i od svinjetine...sve šta je već bilo u kući. Tako san navalila pravit, da san u brzini uzela iz zamrzivača krivu kesicu raštike, za japrak fine listove, a imala jednu od ostataka listova ....ma baš mi žao finih listova🙁

Uglavnon, u početku san još dvoumila pta radin pa san prvi put zalila vodon, bilo me straj ča će ovi moj reć. Ma provat ću pa di puklo da puklo...i nastavin sa mlikon podlivat. Pobojala san se kad se mliko počelo usitno zgrušnjavati, ne znan od čega, nije bilo nikakve kiseline. Posli san dodala i malo vrhnja za šlag...sad jel to pomoglo ne znan, nestalo je na kraju, a i vrhnje je malo ublažilo jakost raštike. Naravno da se nisan usudila nikakvo kiselo mliko stavit na stol🤢. Malo mi je ispalo jušnastije, al tila san tako, meni je super bilo, a i on je pojeo sve.

Ajme jesan se raspisala😁

Nije isti ukus, ovo je malo oporije a kad se popari bude meko skoro pa "ljigavo" da prostiš te se ne sme potapati u vrelu vodu nego rešetkastom kašikom bukvalno samo provući. Ali može naravno i blitva da posluiži... 🙂

Ovako je ispalo drugima