Moj profil

Temeljac od stabki šparoga-juha ♥

23
Temeljac od stabki šparoga-juha ♥

je toliko zdrav da ga je šteta bacati..odlično kao temeljac za juhe,  rižota  zelene kašaste sokove..evo kako ja to iskoristim maksimalno.. stabljiku i osušimo  te dobijemo izvrstan  začin  za juhe, variva, rižota.

je toliko zdrav da ga je šteta bacati..odlično kao temeljac za juhe,  rižota  zelene kašaste sokove..evo kako ja to iskoristim maksimalno.. stabljiku i osušimo  te dobijemo izvrstan  začin  za juhe, variva, rižota.

Sastojci

1 vezica-tvrdi dijeovi stapki šparoga
malo soli , limuna, šećera za kuhanje temeljcaili eritrit -stevia
za juhu ♥
povrće koje imate (mrkva, krumpir,
stabke blitve ili što već imate ostatke stzapka brokule, karfiol itd)
1 žlica maslinovog ulja
1/2 kapule

Priprema

1.

Više u članku o ljekovitosti šparoga ovdje.. ♥

TEMELJAC od šparoga ♥

Šparoge   očistiti i odvojiti  tako da  stabljiku šparoge  jednom rukom  primimo za glavicu  adrugom rukom savijamo dok ne pukne ...Dio stabljike je jestiv dio sa vrhom glavice   ostatak je pretvrda stabljika koju skuhamo za temeljac  zajuhevariva rižota  od tvrđeg donjeg dijela šparoga tamo gdje se prelomi i usput odvojimo... Za  temeljac tvrđe grančice  prerežemo na više dijela i stavimo kuhati u vrelu posoljenu vodu sa malo limuna i šečera.

Od ostatka  korijenastog dijela skuhamo temeljac.. i drveni dio sitno isjeckam te štapnim mikserom  zmiksam onaj vretenasti dio ostane i procijedim  kroz cjedilo i dobijem odličan temeljac za krem juhu s šparogama ili zazekeni kašasti sokdio tekućine iskoristim ili za zaljevanje rižota od šparoga sa košaricama od parmezana♥

2.

Krem Juha od šparoga♥

 ogulimo  krumpir  i narežemo na male ploške.  Šparoge  vrhove koje smo posebno stavili na tanjir  a ostatak tvrdog se kuha za temeljac.. Kapulu (luk crveni) sitno izrežemo i stavimo ga na 1 žlicu  maslinovog ulja da se poprži. 

3.

Kuhamo 15-tak  minuta krumpir i mrkvu na ploške   tako i posebno stapke blitve i koji ostatak lista i  i maknuti sa vatre. Dio  sparoginih vrhova stavimo u juhu  izmijesati sa stapnim mikserom.  Dio šparoga poprženih ostavimo za ukras  i stavimo na juhu na šparoge par kapi maslinova domaćeg ulja,.-

4.

Sušeni začin 

Od  tvrdog dijela koji skuhamo ili za temeljac ali je odlično ako stabljike   osušimo  te dobijemo izvrstan  začin  za juhevariva, rižota.  Vidi recept od BCF  prah od sušenih stabki šparoga 

Posluživanje

Šparoga kao nježna i aromatična biljka dobro se slaže sa najrazličitijim namirnicama, kao: mesom i ribom, rižom i krumpirom, tijestom, sirevima, a obzirom na njena neizostavna ljekovita diuretička svojstva postala je obvezatni dio dijeta protiv prekomjerne težine i dijabetesa.
Šparoga ima nisku energetsku vrijednost gdje 100 grama jestivog dijela daje 25 kcal. Od vitamina šparoga je najbogatija vitaminom C, a sadrži i dosta karotena (provitamina A) i sve vitamine grupe B.

Kao osobitosti korištenja iz davnina još u staroj Kini, 3000 g.p.n.e tražena je kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina, te se smatralo da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki.

  • Šparoge(3)
  • Temeljac(2)
  • Sparoge-razno(1)
  • Temeljac-od-sparoga(1)

13

Hvala    ♥ na lijepim slovcima..kao i preporuci..!

znam da si ti  Anci postavila divan recept za temeljac pa sam u stvari gledala njega htjela sam ga preporuciti u Ekipici, jer ja apsolutno isto pravim... pa sam naisla na ovaj, koji ja isto tako veoma cesto pravim, mi jedemo cesto sparoge, i ne bih onaj zadebljali dio bacila ni za sta na svijetu ❤️

 ♥  hvala što si svratila, da ukusan je i zrav temeljac!

Ovako je ispalo drugima