Moj profil

Tijesto za pizzu (s poolishem)

70
Tijesto za pizzu (s poolishem)

Tijesto za pizzu sa samo 3 grama kvasca? Može, može...

Tijesto za pizzu sa samo 3 grama kvasca? Može, može...

Sastojci

za
500 g brašna (po mogućnosti manitoba)
500 g vode
80 g brašna durum pšenice (semola rimacinata/ semolina flour)
20 g sitne morske soli

Priprema

1.

Večer prije nego namjeravate peći pizzu pripremite poolish (predtijesto): Otopite kvasac u vodi (svih 500 g, sobne temperature), umiješajte manitoba brašno. Tijesto je jako mekano tako je dovoljno izmiješati drvenom žlicom ili rukom ako vam je lakše.

Ostavite predtijesto da stoji 12 sati.

2.

Pomiješajte i prosijte druge dvije vrste brašna.

Ujutro, nakon što je prošlo 12 sati, umiješajte preostalo brašno u predtijesto.

Miješajte mikserom (po mogućnosti koristite stolni mikser i prvo K a zatim kukasti nastavak za tijesto). 

Kad je tijesto upilo svo brašno, dodajte sol, i tek na kraju ulje koje sipajte u tankom mlazu dok mikser radi.

Ostavite mikser da mijesi 10-ak minuta.

3.

Ostavite tijesto da odmori 30 minuta u pokrivenoj zdjeli, a zatim ga podijelite na komade od 250-300 g. Stavite svaki u posebnu posudu s hermetičkim poklopcem i stavite u hladnjak.

4.

Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego ćete peći pizzu da se zagrije i nadođe.

Rastanjite tijesto na malo nauljen pleh za pizzu, dodajte što volite (pelate, mozzarellu, šunku...) i pecite pizzu u pećnici zagrijanoj na 250°C.

Ako volite tanju pizzu, rastanjite je i stavite odmah peći. Ako volite da je tijesto malo deblje, ostavite ga razvučeno pola sata pa tek onda stavite peći.

5.

Ako imate kamen za pečenje pizze, postavite ga što višlje ispod grila (najviše 12 cm ispod grila).

Zagrijte pećnicu na 250°C. Kad je pećnica postigla temperaturu, uključite gril i prebacite pizzu na kamen.

  • Pizza(7)
  • Mmmpizza-is(1)
  • Tijesta(1)
  • Testo(1)
  • Mmmpizza(1)
  • Always-i(1)
  • Kruh-peciva(1)

39

besplatna reklama, jel da? Još da su u receptu slike onoga što si sama napravila, a ne pokupljene s interneta. Hvala, ali... 

#Tajana, ja ne volim nikako tjesteninu kad se ohladi. Prijateljice mi pričaju kako podgriju tjesteninu (koja je prethodno pomiješana s umakom, ali se ohladila), ali ja ne volim, radije skuham ponovo drugu. Ali možda mogu savjetovati jedino da kad tjesteninu ne namjeravate poslužiti odmah, da joj dodate malo ulja nakon cijeđenja, tako će se manje ulijepiti.

A za brašno si u pravu. Što bih ja trebala raditi kad pročitam u receptu oštro brašno, kad ga u Italiji nema. Čak mi je i raženo brašno ovdje problem, prodaju ga samo u trgovinama zdrave hrane po astronomskoj cijeni.  A drugo ovdje ima i osoba koje žive u Italiji ili onih koji često putuju u Italiju, i ako žele mogu ga nabaviti ili naručiti preko interneta. Kao što uvijek kažem, tko nema, neka proba s drugim vrstama brašna, ako mu je želja probati.

# modestanya, hvala ti najljepša na brzoj probi, jako me veseli da vam se svidjelo. Kod mene svi imaju svoje preference po pitanju tijesta za pizzu, netko voli tanko i hrskavo, djeca tanko i meko i samo s rajčicom (sačuvaj Bože staviti im sir ili bilo što drugo), a netko voli da je meka i da malo naraste. Tako da obično u istoj večeri ispečem po 3-4 različite pizze. I uvijek, ali uvijek se svi složimo da je najbolja ona zadnja kad su već svi siti 😵

Ovako je ispalo drugima