Moj profil

Torta Margherita

282

Mekana kao oblak, nježna kao cvijet, topi se na sam dodir s nepcem…

Mekana kao oblak, nježna kao cvijet, topi se na sam dodir s nepcem…

Sastojci

200 g šećera
125 g jaja
100 g brašna
50 g maslaca (otopljenog i ohlađenog na 40-42°C)
1/2 mahune vanilije
1 srednje jaje = 60 g, sam žumanjak oko 20 g

Priprema

1.

Stavite šećer, nastrugane sjemenke 1/2 mahune vanilije i cijela jaja u zdjelu i mutite mikserom dok ne dobijete čvrstu pjenastu masu.

2.

I dalje muteći mikserom, dodajte žumanjke i nastavite mutiti smjesu dok nije tako čvrsta da kad podignete žice miksera smjesa “piše” tj. ostavlja nakratko trag.

3.

Pažljivo i postepeno dodajite brašno koje ste pomiješali i prosijali sa škrobnim brašnom, miješajući pjenjačom ili drvenom žlicom, pažljivim pokretima da ne izgubite zrak iz smjese.

4.

Na kraju jednako pažljivo umiješajte otopljeni maslac (važno je da temperatura bude 40-42°C da biste ostvarili dobar rezultat).

5.

Sipajte smjesu u namašten i pobrašnjen kalup i poravnajte špatulom (ni u kom slučaju ne udarajte kalup od stol i izbjegavajte općenito nagle pokrete).

6.

Pecite tortu u pećnici zagrijanoj na 180°C (160°C ako je pećnica ventilirana), 22 minute. Izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Posluživanje

Teško je da će torta preživjeti dan, ali savjetuje se čuvati je u hladnjaku do 3 dana zaštićenu od vlage ili je možete zamrznuti do 30 dana.
Torta je prekrasna sama, samo posuta šećerom u prahu (ili čak bez njega jer je dovoljno slatka), a možete je iskoristiti i kao biskvitnu podlogu za tortu, i napuniti kremom, pekmezom, čokoladom itd.

Slike

  • Torte(10)
  • Biskvit(9)
  • Torta(8)
  • Kolači(3)
  • Zumanjci(2)
  • Biskvit-cake(1)
  • Kolac-jednostavni(1)
  • Kolac-za-svaki-dan(1)
  • Suvi-kolac(1)

26

Ostalo mi žumanjaka od torte koju sam radila samo sa bjelanjcima,točno 78g,dodala još jedno jaje i sve ostalo također prepolovila i ispekla jednu mićušnu torticu od 18cm.. Sutra za doručak taman za nas troje,uz bijelu kavu i vaš pekmez od jagode sa vanilijom,mislim da će biti super...

Dobro izgleda, za sada ide u omiljene, a vidim da je fecola škrobno brašno🙂 već se veselim...

Lipa moja Dajana,svojom žurbom i brzopletošću, upropastila sam ovaj prekrasan kolačić,ali drugi put ću biti pažljivija...ipak se pojeo iako se dodatnim pečenjem malo presušio 👋

Ovako je ispalo drugima