Moj profil

Torta od bundeve – uputstvo za ukrasavanje

25
Torta od bundeve – uputstvo za ukrasavanje

Uputstvo za ukrasavanje torte. Od novih cvetova ima spider gerbera, ranunculus i french lavender.

Uputstvo za ukrasavanje torte. Od novih cvetova ima spider gerbera, ranunculus i french lavender.

Sastojci

1 torta od bundeve
1 mala bundeva od stiropora ili zguzvane aluminijumske folije
narancasti i beli fondant
gumpaste u bojama (narancasta, smedja, bela, ljubicasta, zelena)
boje u prahu
cvecarska zica
cvecarska traka
suva gypsophila
smedji prasnici
grand marnier

Priprema

1.

Recept za tortu od bundeve ima ovde , samo zamenite mrkvu sa bundevom.

2.

Bundevu od stiropora presvucite narancastim fondantom i ostavite da se osusi. Za aranzman treba 3 rosehips, 2 blackeyed susans, 3 margarete, dve ruze, 3 french lavender, 1 ranunculus, 1 spider gerbera, 3 karanfila, 3 kale i gypsophila da popuni praznine. Prvo rasporedite gumpaste lisce i skeleton listove, pa utaknite pripremljene cvetove i suve gypsophila cvetice. Za sastavljanje aranzmana je najbolje da neki od cvetova kojim cete popuniti praznine izmedju vecih cvetova nisu skroz suvi da se ne bi polomili pri sastavljanju.

3.

Uputstvo za ruze ima ovde , jedina razlika je u motanju latica oko centra (spiralno) i sto su spoljasnjih 5-7 latica na zici. Uputstvo za karanfile ima ovde, za kale ima ovde, jedino sto sam koristila griz kao polen, za margarete ima ovde , jedina razlika je sto pomesam malo palente sa zelenom bojom pa nanesem na ivicu i sredinu centra (zalepljeno belancetom). Blackeyed susans se prave isto kao margarete samo sa jednim redom latica, srednji deo je malo vise ispupcen, i cvetovi se osuse tako da su latice savijene prema dole. Uputstvo za rosehips ima ovde ,
a uputstvo za listove ima ovde.

4.

Za ranunculus, napravite lopticu od zelene gumpaste i nozem napravite rezove na loptici da izgleda kao centar ranunculusa. Dobro osusite loptice, Generalno, centri cvetova treba da se dobro osuse, ovako . Zatim tanko razvaljajte zutu gumpaste, secite latice sekacem za ruce, utisnite im zilice i lepite ih oko centra, zatim ponovite postupak za zuto narancastim i narancastim laticama. Za spoljasnje narancaste latice koristite nesto veci sekac. nalepite calyx od zelene gumpaste i ostavite cvet da se prosusi.

5.

Za spider gerbera, na cvecarsku zicu savijenu u krug nataknite lopticu od smedje gumpaste, pa je utisnite u kalup za centar cveta (ako nemate kalup, napravite texture cackalicom i alatkama za modelovanje). Ostavite centar da se dobro osusi. zatim oko centra zalepite po ivici valjak od narancaste gumpaste i makzama isecite da izgleda kao savijene latice. Ostavite da se osusi. Tanko razvaljajte narancastu gumpaste i isecite tri manja oblika sekacem za margarete/gerbere. Svaku laticu isecite na tri dela pa predjite preko latica sa ball tool da se malo saviju prema unutra (ovo se radi na spuzvastoj podlozi za rad sa cvetovima). Slozite jednu preko druge pa kroz centar provucite zicu sa centrom cveta koji ste po dnu malo namazali belancetom. Savijte latice u zeljeni polozaj i ostavite da se osusi. Pripremite od zguzvane aluminijumske folije plitak okrugli oblik da podrzava velike latice. Tanko razvaljajte narancastu gumpaste i isecite tri oblika velikim sekacem za margarete/gerbere. Opet svaku laticu isecite na tri dela, popavite oblik sa ball tool, i ove latice prebacite na aluminijumsku foliju jedan oblik preko drugog ali pazite da se latice ne poklapaju. Na centar nanesite malo belanceta pa utaknite centar cveta sa unutrasnjim laticama. Ostavite sve da se prosusi, pa nalepite calyx od zelene gumpaste.

6.

Na tanku (gauge #30 ili #33) belu zicu nataknite malo bledo ljubicaste gumpaste, pa oblikujte laticu i utisnite joj zilice. Osencite ljubicastom bojom u prahu. 5 latica pricvrstite na zicu (gauge #22) koristeci cvecarsku traku, pa ih savijte u zeljeni oblik. Od zelene gumpaste oblikujte ovalni oblik, nataknite ga na zicu ispod latica i makazama narezite pa isecene delove pritisnite natrag prstima da dobijete texture. Osencite zleneom i ljubicastom bojom u prahu. izlozite kratko vodenoj pari da se boje stope.

7.

Tortu nakvasite cetkicom sa Grand marnier likerom (moze i nesto drugo alkoholno po izboru) i presvucite razvaljanim belim fondantom. Ako hocete da torta bude urednija, pre fondanta premazite puter kremom, skot je ne voli pa ja nisam. Zatim napravite traku od narancastog fondanta i zalepite po donjoj ivici torte. Na spoj trake zalepite cvet. Na tortu stavite pripremljeni aranzman.

8.

Aranzman:
1
2
3

9.

Gotovo:
1
2
3

  • Alek(2)
  • Decor(1)
  • Cvetici(1)
  • Dekoracija-cveke(1)
  • Dekoracije(1)
  • Dekoracija(1)

8

ja prosto ne mogu verovati da neko moze ovako ukrasavati torte,one su pravo umetnicko delo za koje treba puno strpljenja,vremena i jos vise nadarenosti,svaka cast!

zavisi sta je za tebe knjizica :)....a bolje ne moze sigurno…

Hvala jos jednom! Ma nije to jos za knjizicu, moze i bolje. Mozda jednog dana kad odem u penziju, dosta mi je objavljivanja kojecega zbog posla :)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)