Moj profil

TRPUTEC, čaj, oblozi, ljekovitost..

139

Bokvica,  trputac,  ima  široku primjenu  i  jako je ljekovita i listovi i sjeme....a ovdje imamo čaj, obloge, sok..vino, sirup i  ponešto  ljekovitosti  i vrstama ... 

Bokvica,  trputac,  ima  široku primjenu  i  jako je ljekovita i listovi i sjeme....a ovdje imamo čaj, obloge, sok..vino, sirup i  ponešto  ljekovitosti  i vrstama ... 

Sastojci

Č A J
2 čajne žličice suhih listova trputca uskolisni
O B L O Z I
iscjediti sok ili listovi pogledaj postupak u recept
S I R U P
1kg trputac listovi uskolisni
10 dag plodova borovice i 50 g grančica borovice
10 dag meda
5l vode
1-2kg smeđeg šečera
S O K
svježi listovi

Priprema

1.

Trputec  je zeljasta  trajnica  sa 5 usporednih žila, dugi su i do 20cm.. Između listova je  bezlisna stabljika sa  čvrstim klasom... cvate od  svibnja do rujna... nalazimo ga posvuda  po livadama, izuzev izrazito  planinskih i  i izrazito suhih primorskih područja...

Osim uskolisnog, odnosno ženskog  trputca  u ljekovite svrhe  se koristi i muški trputac, koji zovu i širokolisni trputac - Plantago major, sa širokim gotovo okruglim listovima.. suženim u izrazitu peteljku... Širokolisni trputac  raste najviše po gaženim travnjacima, uz rubove poljskih i šumskih putova,  nažalost najčešće a mjestima koja su jako zagađena. Postoji još nekoliko vrsta , svi su oni ljekoviti, ali znatno manje od navedenih.

Ljekovita svojstva  i primjena:  Ljekoviti su listovi i sjeme. Listovi se beru cijelu godinu, najbolje je brati prije cvatnje.... Sjeme skupljamo kada je zrelo  tj. kada s lakoćom pada s klasa.. Kada se govori o ljekovitosti to je onda    trputac i to  „uskolisni trputec“  a za muški  ili širokolisni se  i naglašava punim imenom. Bez obzira na  na njihovu sličnu  ljekovitost najviše se koristi  uskolisni trputec  jer obilato  raste po čistim livadama, a širokolisni se rabi za vanjsku primjenu, jer ga je teško sabrati na čistim mjestima... 

Važno  je njegovo ljekovito  protubakterijsko djelovanje, a njime lječimo mnoge bolesti- bolesti dišnih organa, promuklost..jaki kašalj, hripavac,  bronhitis, plučnu astmu, tuberkolozu pluća; olakšava iskašljavanje, čisti krv i pluća, sprečava razvoj kamenca, liječi slabokrvnost, bolesti jetre, želuca  i crijeva, trombozu. rane  i otvorene rane na nozi i stopalu otekle i upaljene  kurje oči., rane od ujeda insekta, osip i lišajeve, upaljene i slabe oči , bolove u ušima , probadanje u ušima, rak na usnam i dr.

2.

USKOLISNI TRPUTEC  (ženski trputec)

ČAJ  2 čajne  žličice  suhih listova trputca prelijem s ¼ l kipuće vode i nakon 15 min procijedimo. Pijemo ga 2-3 šalice dnevno, njime čistimo krv bolje nego ijednom drugom biljkom, liječimo pluća, dugotrajni  kašalj  liječimo mjehur, bubrege, kožni lišaj.

SIRUP  U veći lonac  stavimo 1kg svježe isjeckanih listova trputca i doda se 100 g plodova i 50 malih grančica  borovic  te sve zalijemo s 5l vode i kuhamo 3sata na laganoj vatri te procijedimo i dodamo 1-2 kg smeđeg šečera kuhamo još 2-5 sati dok se ne zgusne. Izlijemo u boce  i čuvamo na tamnome  i hladnijem mjestu najbolje u podrumu.  Bolesnici mogu uzimati ovaj sirup u željenim količinama, ali je najvažnije da se popije natašte, pola sata prije doručka, razrijeđen u čaši vode. ( iz komentara ivonab: 1 punu žlicu sirupa razrijediti sa 1 dcl mlake vode,popiti  natašte,a zatim prije spavanja opet punu žlicu sirupa razvodniti sa 1 dcl mlake vode )

 Ima recept za SIRUP i ovdje od Meme

VINO   ima recpt od Ivonab ovdje

SOK  se koristi  od svježih listova  za ispiranje u slučaju  zubobolje ili ranama u usnoj šupljini.

OBLOZI 1  iscijedi se sok  iz svježih listova trputca  i koristi za obloge  koje stavljamo  na rane  rane od ozeblina i udaraca, ujedena mjesta od pčela i osa i sl.

OBLOZI 2:  natucane svježe listove trputca premažemo bjelancem od jajeta i stavimo preko opekotina

OBLOZI 3  dobro natuceni listovi trputca stave se jkao oblozi oko cijele glave i ostavimo preko cijele noći, a još je bolje mijenjati ih svaka 2 sata , kao lijek protiv teških bolova u glavi

SJEME ( suhi mladi plodići )  samelje se jedna čajna žličica i stavi u čašu crnog vina; dnevno se piju  3 čaše ovog vina i to je jedan od najboljih ljekova protiv proljeva.

3.

ŠIROKOLISNI TRPUTEC (muški trputec)

ČAJ  jednu veliku žlicu  širokolisnog(muškog) trputca  prelijemo s ½ l vrele vode i nakon 7 minuta procijedimo;  popijemo tijekom dana vrlo toploga i na gutljaje. To je lijek za kronične upale, lakše iskašljavanje, kod bijelog pranja, hemeroida, slabosti mjehura, bolesti želuca crijeva, pluća i jetre.

OBLOZI 1  svježe  dobro istucan  listov široko lisnog trputca stavljamo na umorne noge , naročito ako nas peku.

OBLOZI 2 od soka svježih listova  širokolisnog trputca  stavljamo obloge na  bolesne i upaljene oči,  na  upaljeno i oteklo kurje oko, na mjesto uboda ose.

4.

 Ima još recepata na ovu temu  

Sirup Trputec  od Meme 

 i Vino by Ivonab

Ovdje se vidi razlika  muškog  širokolisnog i  ženskog uskolisnog trputcaNeke od domaćih vrsta trpuca, koje su najrasprostranjenije, razlikuju se prema obliku lista i cvata. To su – ženski, širokolisni trputac (Plantago major L.), muški, uskolisni trputac (Plantago lanceolata L.) i srednji trputac (Plantago media L.).

5.

OVDJE ima iso o uslolisnom  i  širokolisnom trputcu

...

 IZ ove knjige sam  se koristila u receptu u ljekovitosti... Izvor   o ovoj ljekovitosti i tekst su iz  knjige:.. Božja biljna ljekarna patera Đure Marčinkovića. Izdanje Školska knjiga  Zagreb 2001 godina

  • Zdravlje(6)
  • Apoteka(2)
  • Trputac(1)
  • Važno(1)
  • Domaci-lijekovi(1)
  • Domaci-lijek(1)
  • Zdravo-i-ljekovito(1)
  • Trave(1)
  • Nase-zdravlje(1)

27

Zahvaljujem Ivona 😇🙂  što si uskočila sa odgovorom 😇😇Patriciji21...  Pozz karamela12😁

hvala ,cure iz Hrvatske...🙂

Patricia, kaže se što je previše, ni s maslom nije dobro. Treba se držati nekih razumnih količina. da li bi pojela 1 kg šećera na dan, ne bi?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)