Moj profil

Turšija

176

Ovako radim turšiju već 30-tak godina otkad sam  ju probala i dobila recept!!!

Ovako radim turšiju već 30-tak godina otkad sam  ju probala i dobila recept!!!

Sastojci

10l vode prokuhane
povrće zeleno (crveno NE i NE ljuti feferon.)
1/2 kg morske soli
25 dag šečera
1 konzervans (10gr)
1 vinobran(10gr)
2,5 dcl esencije (kupi se u ljekarni ili u nekim dućaima je pod kljućem)
malo papra u zrnu..

Priprema

1.
  1. 10 l vode prokuhati, ohladiti,  pa staviti  1/2kg soli (je sasvim dovoljno)...2,5dcl esencije i 25 dag šečera , 1 vinobran(10gr) , 1 konzervans(10gr) 3-4 lovorova lista,  malo papra u zrnu poželji... 

Sve povrće dobro pregledati da je zdravo  oprati obrisati ili posušiti i opet pregledati

2.

Povrće sve zeleno ( NE crveno) krastavci, zeleni paradajz, mrkva sitnije narezana na kose komadiće  iako imate ovak nazubljeni ribež  super je ..mali crveni luk(kapulice)..karfiol , patišoni, zelena paprika, slatki feferoni  (ljuti feferon ne nikako, da ne zaljuti ostalo)..

Napraviti rastvor i ohladiti. Staviti u plastičnu  posudu kao za kiseljenje zelja.    Pazite  samo da u rosfraj posuđu ne poklopite   tekućinu od octa ako radite  u takvoj posudi od rosfraja... jer je meni od lagustina oštetilo dno,   ali sam poklopila  a nisam smjela ..  to je bitno eto meni se desilo prije 20g.

 Povrće  dobro oprati ..posušiti i pregledati da nema truleži  čak i one male točkice crne pogledati...  Kad je pripremljena tekućina  i ohlađena stavlja se povrće po redu..  Ako imate u vrtu svom kako uberete i tako svaki put dodajete ne mora sve odjednom.. svaki dan po malo kako dozrije.. Provjeriti povremeno da se ne stvori pjena,  jer   ako se desi /(meni se jednom desilo da je bio truli krastavčić  i onda sam  ponovo napraavila rastvor tekučinu i sve povrće zdravo  ponovo oprala pripremila ... vratila natrag i spasila turšiju...kad kupite povrće  onda je to skupa igra..)/  Ovako mi je turšija znala dočekati i drugo proljece.. Jako mi je sin volio, ali otkad je čuo da se stavlja konzervans i vinobran neće više  (kao da je sve  što kupujemo u konzervama bez konzervansa) ..pa ju nisam radila 3-4 godine..  Ali ove godine sam pola mjere napravila..Volim da ju imamo..A i to se isplati pogotovo  kad imate u vrtu  i ne kupuje se   i kad se ima velika obitelj..

I da uvijek sam radila duplo sa 20 l vode....  Najbolji su mi  karfiol i mrkva i krastavci a i zelena paprika ako se voli da nije mekana nego malo tvrđa.. Probala sam i dinju kiseliti i žutu tikvu isto je bilo fino..Ali NE  i šampinjone njih posebno  kiseliti jer omekane previše...  Mogu se puniti i paprike sa kupusom ali to posebno stavim u teglu ili posudu plastičnu ako ih radim..

Uvijek  ja opširnaaaaaaaaaa,  ma već me znate ,  ali eto i ja uvijek volim da čujem kako drugi i uvijek nešto naučim ..Ovo je više za one koji rade prvi put......

3.

VAŽNO:  Paziti i pažljivo raditi sa esencijom  sa rukavicama  i paziti na oči.  ČITAJ UPUSTVO NA BOČICI  za esenciju. ...Eto to su moja iskustva.

Ako ne možete naći esenciju možete sa  9% alkoholnim octom na 10 l vode ide 3,5 litre octa    Uvijek radim sa esencijim, ali jedne godine je nisam našla i  u zamjenu stavila 9% ocat za kiseljenje.

  • Zimnica(10)
  • Turšija(4)
  • Kisela-zimnica(3)
  • Kiselisi(1)
  • Zimnicaa(1)
  • Zimnica-tursija(1)

45

BojanaZ zahvaljujem na krasnim fotkam u galeriji, kao i prezentaciji...veliko mi je zadovoljstvo kad si  zadovoljna receptom..Lijep pozdrav!!

Tursija je savrsena a recept odlican,do ove godine nisam bila ljubitelj tursije a od ove sam bas pozelela da je napravim i odusevljena sam,kako smo je danas jeli cini mi se da cu je vrlo brzo ponovo praviti 😉

w-1203♥.....zahvaljujem na javljanju i korištenju recepta   (i sam aponekad malo nekad varam kad mi kapne koja kap esencije  više pa dodsam koju litricu više) Drago mi je i veseli  da vam se dopada recept..