Moj profil

Tvrdi bonboni od cvjetova bazge

30 minuta
264

Imam tri velike ljubavi kada govorim o jestivom cvijeću - bazga, lipa i ruža. Ovo je moja oda jednoj od njih. Ima samo jednu manu, nemožeš stati na jednom bonbonu!

Imam tri velike ljubavi kada govorim o jestivom cvijeću - bazga, lipa i ruža. Ovo je moja oda jednoj od njih. Ima samo jednu manu, nemožeš stati na jednom bonbonu!

Sastojci

2 velika cvata bazge (rascvjetana)
1 čaša (2 dl) kristalnog šećera
1/2 čaše(1 dl) vode
1 puna mž limunske kiseline (u kristalima/prahu!)
Za pohranu
1/2 mž askorbinske kiseline* (opcionalno)

Priprema

1.

Cvatove bazge berite za suhog sunčanog dana na lokaciji koja nije zagađena smogom ili prašinom. Cvat je skupina cvjetova na istoj cvijetoj stabci. Svaki cvat dobro otresite od kukaca, nemojte prati.

2.

Jedan cvat potopite u 1 dl vode i ostavite stajati 12 do 24 sata. Posuda u kojoj potapate cvat, trebala bi imati poklopac, kako voda stajanjem nebi isparila - čašu možete prekriti prozirnom folijom.

3.

U manji lonac sa debljim dnom dodajte šećer, prelijte ga vodom od bazge koju ste procjedili kroz malo cjedilo i zakuhajte. Lagano promješajte sa žlicom dok se šećer ne otopi, kasnije nemojte više mješati.

Nemorate se plašiti, da će vam šećer zagoriti, ali žustrim mješanjem smjese, ona oblaže stijenke lonca i uzrokuje kasnije kristalizaciju šećera.

4.

Dok se smjesa šećera zagrijava, prstima pažljivo odkinite pojedine cvjetiće sa cvijetnih grančica drugog cvata.

5.

Kuhajte smjesu na istoj jačini ploče bez mješanja. Sirup mora dostići temperturu od  155°C, no ako nemate termometar, morate nakon prve dvije do tri minute kuhanja svako malo provjeravati temperaturu.

6.

Provjera temperature:

Umočite vrh žlićice u šećerni sirup i kapnite sirup u staklenu zdjelicu ili čašu ispunjenu hladnom vodom.

Za potpuno rijedak sirup kapi će se odmah rastopiti u vodi, kasnije će se početi stvarati prozirne niti u čaši - tada je smjesa tek napola gotova.

Kada vam ukapana smjesa stvori kuglicu odnosno kap koja padne na dno zdjelice/čaše, a da se pri tome ne deformira - smjesa je gotova. Istovremeno primjetiti ćete, da je smjesa gusta i brže se skruti, pa se pri padanju kapi stvaraju krhke "staklene" niti od šećera i van vode.

Pomno promotrite dodane slike, nastojala sam što jasnije uslikati kroz koje faze prolazi šećerni sirup, kako bi vam bonboni uspjeli savršeno iz prvog puta!

7.

Odmaknite lonac sa ploče i sačekajte dok ne prestane stvarnje mjehurića.

8.

Umješajte limunsku kiselinu i cvjetove bazge.

9.

Izlijte smjesu na silikonsku podlogu ili lagano nauljenu mramornu podlogu ili pleh. Ostavite smjesu da se ohladi, sve do temperature pogodne za modeliranje - kada se smjesa više ne lijepi za ruke (provjeravajte pažljivim pipkanjem smjese).

10.

Najbolje je da formirate lopticu (tako će smjesa duže zadržavati toplinu) i od nje rukama kidate komade, dovoljne za jedan bonbon. Svaki komad zarolajte među dlanovima u gladak bonbon.

Radite vrlo brzo jer kad se smjesa jednom skruti ne može se više modelirati.

11.

Pomješajte šećer u prahu, škrobno brašno i ako imate askorbinsku kiselinu* u staklenci, dodajte bonbone, čvrsto zatvorite staklenku i protresite ju, kako bi smjesa šećera u prahu obložila bonbone.

Bonboni se pohranjuju u staklenci ili nekom drugom spremniku koji se može čvrsto zatvoriti, tako da zrak ne ulazi u njega - zbog šećera i manjka umjetnih stabilizatora upijaju vlagu iz zraka i s vremenom se tope.

Posluživanje

Prije nego što izvadite bonbon iz spremnika, dobro ga protresite - naravno zatvorenog ;-)

  • Bazga(13)
  • Bomboni(9)
  • Bombone(3)
  • Bonboni(3)
  • Bombon(2)
  • Zova(2)
  • Cool-isprobano(1)
  • Bombs(1)
  • Praline(1)

121

Odlični su. Moja se smjesa kuhala pola sata prije nego što su se počele stvarati kuglice u vodi, s tim da sa ja radila odma duplu dozu😉

Evo i mojih bazgopralina, nije ovo bila moja uspješnica, ni prvi ni drugi ni treći put...ali eto nestalo je bazge, pa s njom i moje eksperimentiranje, inače bi možda još kemijala i proizvela tonu ljepljive mase!!!Dogodine ponovo u bazgo-radionicu...

Ja sam se upustila u ovu avanturu i bilo mi je baš zadovoljstvo ploviti tvojim uputama......evo, radila ih već nekoliko puta i degustatori izrazito zadovoljni a ja prezadovoljna...Sad ispadam totalno cool kad nekome ponudim domače bombone 😉

http://www.coolinarika.com/slika/1908565/#content_info

Ovako je ispalo drugima