Moj profil

Ukrasavanje torti – royal icing, part 2

748

Ovo je postupak za izradu cipkastih dekoracija. Izgleda efektivno, lakse je nego sto izgleda ali treba strpljenja i treba raditi po suvljem vremenu. Kao i svi ukrasi sa dosta secera, osetljivo je na vlagu.

Ovo je postupak za izradu cipkastih dekoracija. Izgleda efektivno, lakse je nego sto izgleda ali treba strpljenja i treba raditi po suvljem vremenu. Kao i svi ukrasi sa dosta secera, osetljivo je na vlagu.

Sastojci

Royal icing
1 vece belance
oko 250 g secera u prahu

Priprema

1.

Vec sam jednom ranije stavila recept za royal icing, ali evo da ponovim posto ima malih razlika, zavisi u koju svrhu ga koristite.

2.

U cistoj staklenoj ili metalnoj posudi mutiti belance srednjom brzinom na rucnom mikseru. Ako su sveza jaja, treba malo duze dok se umuti ali su zato niti elasticnije. Zatim dodavati prosejani secer kasiku po kasiku i pri kraju dodati malo limunovog soka. Ako treba redje, razrediti limunovim sokom, ako treba gusce, dodati jos secera. Za ukrase koje pravite na papiru ili plasticnoj foliji treba da bude malo gusce nego za direktno ukrasavanje po torti, takozvani “firm peak”. Ne sme da bude previse gusto, da se niti ne lome. Mozete proceniti po tome kako pada sa zica miksera. Ako dodajete boju, prilagodite kolicinu secera ako treba jer moze da se promeni konzistencija kad dodate boju.

3.

Zatim pripremiti vrecice za ukrasavanje, najbolje pripremiti dve-tri, ako ne bude trebalo uvek dobro dodje kasnije. Posto se radi sa cvrscim icing, dobro izmerite gde odesecete vrh vrecice kad stavite coupler, jer ako odsecete previse pa se kasnije tip zapusi jer se icing brzo susi pa kad pritisnete vrecicu moze sve zajedno sa couplerom da izleti napolje (tu sam gresku napravila jednom i otad pazim kako pripremam vrecice).

4.

Za podlogu moze da se koristi pek papir onaj na kome pise da je non-stick i OK za candy, cokoladu i tome slicno. Za neke vrste papira moze da se lepi. Najbolja podloga je inace ona tanka plastika za cokoladu, a za ukrase koji trebaju da budu savijeni, npr. zdelice omotajte podlogu obicnom prozirnom plasticnom folijom, zdelice se mogu praviti na bilo kojim modlicama ili kalupicima.

5.

Za tips se obicno koriste okrugli #3 i #2. Sto je tanje, to se lakse lomi, tako da ne sme da bude previse tanko. Ako koristite tip #2, onda je bolje preko ivica preci dva puta, ja obicno drugi put uradim spiralnu liniju da izgleda vise cipkasto. Napunite vrecicu (ne previse) i dobro istisnite mehurice vazduha, zato sto se od mehurica prekidaju niti kad pocnete raditi cipku. Ostatak icinga u posudi umotajte plasticnom folijom da se ne susi.

6.

Zatim za zdelice samo isarajte po spoljasnjoj povrsini ali tako da se dodiruju linije da bude stabilnije kad se osusi. Za ravne ukrase (ili ukrase koje cete kasnije lepiti u 3D oblike), stavite sablon ispod podloge i zatim izvucite linije prema sablonu. Linije se izvlace tako da ne dodiruju povrsinu, drzite tip malo iznad povrsine i pustite nit da pada na mesto. Treba malo prakse, ali nije tesko. Ako vucete liniju po povrsini bice neravna, treba drzati malo iznad povrsine da se dobije ravna nit. Takodje, sto je veci otvor to se lakse radi, za prvi pokusaj preporucujem #3. Ako radite sa otvorom manjim od #2, treba porocediti icing kroz najlon carapu, ali tanje linije od dvojke bi bilo jako tesko odlepiti. Takodje, tips manji od dvojke se lakse zapuse, ako se to dogodi, skinite tip i brzo isperite vrucom vodom, dobro osusite i ponovo pricvrstite na vrecicu sa coupler ring. Ako je vreme dosta suvo pa se icing brzo susi, najbolje imati rezervnih tips tako da ako se jedan zapusi samo promenite, i kasnije sve operite da se ne bi osusio icing na otvoru vrecice. Sa #3 zapusavanje nece biti problem, sa #2 se retko desava, ali je zato problem za #1, #0 i #00, sto je otvor manji to je veci problem. Takodje ako izvlacite linije pa se desi da imate malo icing na spoljasnjem rubu otvora, obrisite pre nego sto se osusi jer ce vam linije ispadati krivo. Ovo je takodje kriticnije sto je otvor manji.

7.

Ostaviti da se osusi, jedno 24 sata, moze se proces malo ubrzati ako se susi u rerni na 50 stepeni, ali najbolje da ga ostavite da se osusi prirodno. Zatim pazljivo odlepiti. Ukrasi su lomljivi, zato obavezno napraviti vise nego sto vam treba. Cuvati na suvom mestu, i najbolje staviti na tortu pred posluzenje, ne mogu dugo stajati u frizideru zbog kondenzacije vlage.

8.

Za jos ideja za secerne ukrase, korisnica KolacaricaRI ima predivne torte ukrasene cipkastim ukrasima, pogledajte ovde

  • Dekoracije(37)
  • Dekoracija(14)
  • Royal-icing(9)
  • Ukrasavanje(9)
  • Ukrasi(4)
  • Ukrasi-za-torte(3)
  • Torte(3)
  • Torte-dekoracije(3)
  • Medenjaci(2)

44

Gustina mase je jako bitna, i takodje je bitno drzati tip cist, pri ruci imati neku mokru krpicu kojom se moze obrisati ako se nesto stvrdnulo. Ako je srak suh brze ce se stvrdnjavati. Imate na youtube videos gdje se vidi gustina mase u razlicite svrhe, kada se potrefi gustina onda ide lako a ako je pregusto ili prerijetko onda je mucenje.

pozdrav, prvi put sam radila sa ovom masom, i priznajem da se nisam snašla najbolje; šarala sam naime keksiće, prvi x je bilo malo gušće, ali sam koliko toliko kontrolsala rad, ali kako se brzo stvrdnjavalo, a i ponestalo mase, drugu turu sam umutila ređe, i nikako nisam uspevala (čak ni prvi put) da kontrolišem prestanak šare, (na prmer kada sam radila tačkice). ne znam ima li neki trik za držanje ili je samo do rutine i gustine mase. inače kada radim sa filovima bez problema radim i natpise, tako da imam iskustva sa tim...

Moze sirce (bijelo).