Moj profil

Ukrasi od secera sa mehuricima

175

Jako jednostavno, a vrlo efektivno izgleda. Konacno sam nasla kako se to radi i isprobala, sad mi jos ne da mira da isprobam duvani secer, ali to ce morati sacekati opremu (cevcicu i pumpicu).

Jako jednostavno, a vrlo efektivno izgleda. Konacno sam nasla kako se to radi i isprobala, sad mi jos ne da mira da isprobam duvani secer, ali to ce morati sacekati opremu (cevcicu i pumpicu).

Sastojci

Secer
1/2 soljice vode
1/4 corn syrupa
Za mehurice
pek papir
bistro alkoholno pice (npr. vodka, moze i rum ako nema nista drugo u kuci)

Priprema

1.

Kao i kod izrade drugih ukrasa od secera ili karamela, prethodno pripremiti posude sa hladnom vodom, rukavice (latex, nitrile ili vynil), silpat mat (ako nemate moze pouljena mramorna ploca ili pek papir na ploci od nekog materijala otpornog na toplotu). Jedna posuda sa hladnom vodom treba da je pored sporeta da uronite serpu sa secerom u nju kad je gotov, a druga pored radne povrsine da bude pri ruci za ne daj boze, secer se lepi i bitno je da je hladna voda blizu da se sprece opekotine. Takodje pripremite cetkicu za premazivanje, neko bistro alkoholno pice (najboje bezbojno ali ne mora, ovo na slici je sa rumom) uspite u soljicu, i izrezite pek papir (non-stick koji moze za candy) na potrebnu velicinu, malo zguzvajte pa onda rastegnite tako da se ne savija.

2.

U serpicu sa debljim dnom uspite secer i vodu, slicno kao u postupku za vuceni secer ili izlivani secer , postupak kad je secer skuvan se razlikuje da bi se dobili mehurici. Moze se mesati dok se secer ne rastvori, zatim u sredinu serpe sipati corn syrup (moze glukoza, ili home-made sirup po recept Violet Love) i nikako ne mesati. Kuvati dok sirup ne bude zlatno zute boje i kratko uroniti u posudu sa hladnom vodom. Postupak do uranjanja serpe u vodu je isti kao kod izlivenog secera i vucenog secera, jedina razlika je sto u ovo ne ide sok od limuna. Ako se dodaje boja (na slici je bez boje), boju dodati posle uranjanja u posudu sa hladnom vodom. Mogu se dodati razne boje, evo primera ukrasa u boji od izlivenog secera i vucenog secera .

3.

Zatim komade pek papira brzo cetkicom premazite alkoholom i izlijte secer preko papira. Drzite papir vertikalno iznad radne povrsine (ja koristim silpat, fenomenalan je za rad sa secerom) da iscuri visak secera. Ako pravite vise ukrasa, premazujte papir alkoholom jedan po jedan i radite brzo, sto vise vremena prodje bice manje mehurica (na slici) sa leve strane se vidi da jedan sa manje mehurica. Ako pravite dosta ukrasa, mozete ili da stavte serpu sa secerom u posudu sa vrucom vodom da ostane tecan duze vremena, ili prespite u keramicku zdelicu da mozete podgrejati u mikrotalasnoj ako treba.

Posluživanje

1. Kao i svi ukrasi od secera, osetljivi su na vlagu, treba cuvati na suvom mestu i staviti na poslasticu koja se ukrasava neposredno pred posluzenje.

2. Da se opere ulepljena serpa i ostali pribor, sipati vrucu vodu i dosta sirceta, ostaviti da odstoji, secer ce da se rastvori i onda samo isprati.

  • Dekoracije(12)
  • Dekoracija(9)
  • Ukrasi(6)
  • Alek(3)
  • Vuceni-secer(2)
  • Šećer(2)
  • DEKORIRANJE(1)
  • Dekoracija-torte(1)
  • Dekoracije-izrada(1)

24

Ovo sam neki dan otkrila na nekom blogu ili web stranici, ne znam tačno, i baš sam se obradovala što ima i ovde. Sklanjam ga na sigurno!

Alek prekrasni cuda prekrasna gletka !!!!!!!!!!!

To da nije za amatere sam i ja mislila dok nisam probala :)

Secer je bar jeftin, pa sto ne eksperimentisati. Otkako sam otkrila kako se lako pere (usuti sirceta i toplu vodu i ostaviti preko noci, sve se rastvori), non stop bi se igrala sa secerom :) Bitno samo da se imaju rukavice i hladna voda pri ruci.

Ovako je ispalo drugima