Moj profil

Ukrasi za torte – cvetovi od fondanta

99

Ruzice su najcesci ukrasi na tortama, ali ne moraju biti jedini ukrasi n tortama. Ovo je postupak za pravljenje raznih cvetova, neke ideje su moje, neke su modifikacije postupaka u knjigama koji su previse komplikovani i za koje treba specijalni alat.

Ruzice su najcesci ukrasi na tortama, ali ne moraju biti jedini ukrasi n tortama. Ovo je postupak za pravljenje raznih cvetova, neke ideje su moje, neke su modifikacije postupaka u knjigama koji su previse komplikovani i za koje treba specijalni alat.

Sastojci

Fondant
1 u raznim bojama (zeleni, beli, svetlo i tamno zuti)
kukuruzno brasno ili kukuruzni griz
secer u prahu ili gustin

Priprema

1.

Umesto fondanta mozete koristiti secernu masu ili marcipan . Pretpostavljam da bi mogla i smesa od ratluka, ali s tim nikad nisam radila pa nisam sigurna.

2.

Pre nego sto pocnete, pripremite “pufnicu” – u najlon dokolenku (novu, naravno) stavite malo gustina ili secera u prahu i zavezite gornji deo u cvor. Pufnica je jako zgodna za posipanje jako finim slojem secera ili gustina da se ne lepi.

3.

E sad postupak za razno cvece:

4.

Listovi, razni: Razvaljajte tanko zeleni fondant i isecite nozem (ili cutterom za listove ako ga imate, ja nemam) oblik lista. Zatim stavite preko lista leaf veiner (silikonski list sa zilicama, ako nemate moze pravi list, dobro osusen i malo posut secerom u prahu) i predjite valjkom da utisnete zilice.

5.

Ruzice se prave na sledeci nacin. Oblikujte kupu za sredinu, Zatim oblikujte prstima latice i razvaljajte ih valjkom da budu tanje, i lepite jednu po jednu okolo. Odsecite visak da podloga ruzice bude ravna i dodajte listove.

6.

Cvetovi iz kalupa, verzija 1 i 2 : Kalup malo naprasite pufnicom, ne previse da ne pokrije detalje. Utisnite fondant u kalup , otsecite ili otkinite visak pa poravnajte. Istresite iz kalupa, ako treba pre istresanja staviti na kratko (par minuta) u zamrzivac. Zatim sredinu cvetova ili tucak prekrijte sa malo zutog fondanta.

7.

Calla lilies Od zutog fondanta napravite valjcic, i uvaljajte ga ili u kukuruzno brasno ili kukuruzni griz (na slici je sa brasnom) da izgleda kao pokriveno polenom. Razvaljajte beli fondant, isecite oblik nozem i omotajte valjcic. Zatim dno cveta omotajte razvaljanim zelenim fondantom.

8.

Margarete razvaljajte beli fondant i isecite dva puta oblik cveta. Zaoblite latice ako treba (zavisi kakav imate cutter za cvetove) i stavite dva cveta jedan preko drugog tako da se latice ne preklapaju. U sredinu stavite malo zutog fondanta. Nekoliko latica savijte da izgeda slicnije pravom cvetu.

9.

Narcisi : oblikujte deblji valjcic od fondanta (moze svetlije zuto od latica) i izdubite sredinu, ja sam koristila stapic za jelo, vidite sliku Razvaljajte tamnije zuti fondant i isecite dva puta latice cutterom sa tri latice. Latice razvaljajte valjkom da ih izduzite. Stavite dve grupe latica jedne preko drugih tako da se ne poklapaju, pritisnite u sredini i utisnite valjcic.

10.

Hrizantema se pravi tako sto se deblje razvalja fondant i cutterom za cvetove iseku tri velika, tri srednje velicine i dva mala cvetica Zatim se latice razvaljaju i pocnu savijati prema unutra. Mozete koristiti deblji kraj stapica za jelo ako nemate neke posebne alatke za modelovanje (ja nemam, ne znam da li cu ih kupiti sad kad vidim da moze bez). Svaki sloj latica stavite da se malo prosusi pa onda stavite sledeci sloj i savijte latice prema unutra. Pre nego sto spojite dva sloja, mozete malo gornjem saviti latice pa ih onda saviti jos vise nakon sto ih spojite, bice lakse. Prvo slozite tri velika cveta tako da se latice ne preklapaju, i svakom sledecem se saviju vise prema unutra, zatim tri srednja i na kraju dva mala. Kad je cvet gotov, po zelji dodajte listove.

  • Dekoracije(10)
  • Ukrasi(3)
  • Ukrasi-za-torte(2)
  • Fondan(2)
  • Alek(2)
  • DEKORIRANJE(1)
  • Dekoracije-n(1)
  • Fondan-h(1)
  • Ukrasavanje-torte-i-kolaca(1)

18

Prekrasno,svaka čast !

Njambrek, ne znam gde gum arabic ima u nasim krajevima, ali moze se naruciti preko interneta, ima nekoliko websites u US koji imaju international shipping, ali mislim da je bolje naruciti iz UK, ima manje izbora ali je zato shipping daleko jeftiniji jer svi iz US koje sam nasla koriste UPS za shipping a to je skuplje nego airmail. Gum arabic ima na primer ovde:http://www.apieceofcakethame.co.uk/view_products.aspx?cid=11

Odatle sam narucivala stvari, tako da znam da je OK. Treba im par dana da odgovore, ali kad posalju u HK stigne za manje od nedelju dana. Ovde recimo nema toliko raznih kalupa, nema stamens za cvetove i tome slicno, bez obzira sto imamo Wiltonovu radnju, ali Wilton ipak nema sve.

HVALA; HVALA, HVALA, HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!