Moj profil

Uskršnja jaja šarana voskom

94

Podelicu sa vama vestinu saranja jaja na tradicionalan nacin - voskom i saraljicom, a otkricu vam i umetnost skidanja boje sa nasaranog jajeta...

Podelicu sa vama vestinu saranja jaja na tradicionalan nacin - voskom i saraljicom, a otkricu vam i umetnost skidanja boje sa nasaranog jajeta...

Sastojci

Saranje jaja
kuglica cistog pcelinjeg voska
1 kom sveca
1 kom saraljica sa perom
Skidanje boje i sare od voska
1 l Vode
0.4-0,5 dl Sirceta
2-3 kom pamucna krpa 1 kom
1 kom zilet
po zelji boje za tkaninu

Priprema

1.

U vodu dodati so i staviti da vri. Kesicu crvene boje za tkaninu rastvoriti u malo tople vode i dodati u vodu. Spustiti pazljivo kasikom jaja i na tihoj vatri kuvati 10-tak minuta, da lepo prime boju. Izvaditi i ostaviti da se prohlade, ali ne i da budu potpuno hladna, jer se lakse sara po toplom jajetu (vosak se na njemu lakse topi i sare se brze i lakse povlace).

2.

Na plamenu svece potamniti vosak (kaze se `uciniti` vosak), tako sto se kuglica voska (mora biti cist pcelinji vosak) malo spljosti, natakne na pero saraljice i okrece malo sa jedne, malo sa druge strane, povremeno sklanjajuci sa plamena, da ne kaplje. Postupak ponavljati dok vosak ne postane potpuno crn. Saraljicu imam godinama istu, a napravljena je od pera za naliv - pero (tzv. penkala), koje je umetnuto u rascep drvenog stapica, dugog 12-15 cm (da je zgodno drzati u ruci). Kada se ubaci pero u rascep, debljim koncem se omota unakrst, da se ucvrsti i da se ne pomera. Tokom saranja, konac se natopi voskom i ojaca mesto ukljestenja pera. Nagaravljen topao vosak se stavi na nokat levog palca (za one koji pisu desnom rukom), malo pritisne, a cim se prohladi, kuglica voska se ucvrsti na noktu. Vrhom pera se uzme vrlo malo voska i prinosi plamenu svece (koja mora biti manje visine, do 15 cm, da se ne prenosi sa velike visine, jer se vosak brzo ohladi i ne mogu se sare iscrtavati), a onda brzim pokretima vrhom pera se crtaju sare po jajetu.Savet: jaja moraju biti sobne temperature, ako su hladna, znoje se i teze se sara, jer svojom temperaturom brze prohlade vosak. Postupak saranja u pocetku izgleda nemoguc, dok se malo ne uvezbaju pokreti zahvatanja voska, prinosenja plamenu svece i donosenja pera do jajeta,dok se ne oslobodi ruka, a onda ne mozete da prekinete i sanjate saranje. Jos jedan savet: pero sa zahvacenim voskom ne treba dugo drzati na plamenu, jer vosak izgori, pa se ne mogu povlaciti crtice, jer ustvari, na peru vise nema voska.

3.

Sirce nagrize boju, koja je van voska, a boju ispod sare od voska ne moze da nagrize. Kada je boja izbrisana, nad vecim komadom papira skidajte -struzite ziletom svaku crticu od vostane sare, kada ce se na ponovo belom jajetu ukazati predivna sara u boji u kojoj je prvobitno ofarbano jaje. Radi sjaja, jaja premazati masnom krpom. Nadam se da se na ovoj fotografiji vidi ulozen trud.

4.

Klasicno saranje jaja je u obrnutom postupku - prvo se saraju voskom neofarbana i nekuvana jaja, pa se farbaju u zeljenoj boji, nakon vadjenja iz farbe, malo prohlade, ali dok su jos topla, skida se vosak sa njih pamucnom krpom, zatim jos jednom cistom, pa onda premazu trecom krpom, umocenom u mast ili ulje, da dobiju sjaj.

  • Uskrs(8)
  • Vaskrs(3)
  • Veligden(2)
  • Uskrs-pisanice(1)
  • Farbanje-jaja(1)
  • Uskrs-dekoracija(1)
  • Pisanice-vosak-u-boji(1)
  • Isprobano-vanja-mk(1)
  • Vaskrsnja-jaja(1)

37

gogce, uvek su bolja jaja sa belom ljuskom.

dobro jutro.koja su jaja boje bolje za saranje i farbanje ,,,bela ili tamna hvala

Endzi1822, pise ovako/ Na plamenu svece potamniti vosak (kaze se `uciniti` vosak), tako sto se kuglica voska (mora biti cist pcelinji vosak) malo spljosti, natakne na pero saraljice i okrece malo sa jedne, malo sa druge strane, povremeno sklanjajuci sa plamena, da ne kaplje. Postupak ponavljati dok vosak ne postane potpuno crn. Nema nikakve garezi, nego sam u daljem tekstu ovako zacrnjen, taman vosak nazvala *nagaravljen*... tu je nastala dilema. A ako ima jos nejasnoca, tu sam da pomognem 🙂.

Ovako je ispalo drugima