Moj profil

Varenikove kockice

180 minuta
7
Varenikove kockice

Varenik je tradicionalni desert mojeg rodnog kraja. Vinogradi puni slatkog grožđa, badnji puni slatkog mošta, vrijedne ruke moje majke i babe...

Varenik je tradicionalni desert mojeg rodnog kraja. Vinogradi puni slatkog grožđa, badnji puni slatkog mošta, vrijedne ruke moje majke i babe...

Sastojci

3 l mošta
Sjeckani bademi

Priprema

1.

Mošt se treba uzeti od jako slatkog grožđa.

Lagano iskuhavati na polaganoj vatri. 

Početna količina mošta treba spasti na 1/3.

2.

Kad se mošt jako ukuhao, dodati mu griz, orahe i suvice.

3.

Varenik zgusnut, izručiti na navlažen papir za pečenje.  Ostaviti da se potpuno ohladi.

4.

Kad se ohladi i stehnr, izrezati ga na kockice i onda ga posložiti uz smokvenjak i kotonjadu u posteljicu od lovorova lišća.

Posluživanje

Poslužuje se s kotonjadom i smokvenjakom uz rakiju.

"Bitno je da se počne raditi prije nego počne fermentacija mošta, te da se odmah kuha u otvorenoj posudi na laganoj temperaturi. Kako satima lagano vri tj. vari, otuda najvjerojatnije potiče i naziv ovog proizvoda. Od tri litre netom nakon berbe iscijeđenog soka, kuhanjem se reducira litra varenika. Dakle, pravi se bez ikakvih dodataka! Čak 40-50 posto varenika čine šećeri, pa iako ih ima u visokom, to je prirodni multivitamin i multimineral, a i jak afrodizijak." Olja Martinić o tekućem vareniku, koji se pravi i koristi kao začin za gotovo sva mesna jela i neke slastice.

6

👋

Mislim da bi 1 žlica bila dovoljna. Možeš probati.

S obzirom da sam znatiželjna prije 3 godine napravila sam po brockinom receptu varenik. Imam još pola flašice od krastavaca(oko 3.5 dl). Koliko da dodam griza u tu količinu varenika? Da li bi jedna žlica ravno bila dovoljno?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)