Moj profil

Vegan Sushi

30 minuta
8
Vegan Sushi

Jedini sushi koji priznajem :) Nema sirove ribe, brzo je gotov i nekako uvijek popravi moj dan! Naučio me raditi ga moj dragi brat, kuhinjski mag i dobrotvor :)

Jedini sushi koji priznajem :) Nema sirove ribe, brzo je gotov i nekako uvijek popravi moj dan! Naučio me raditi ga moj dragi brat, kuhinjski mag i dobrotvor :)

Sastojci

za
Pola šalice riže okruglog zrna zbog sluzi
Pakiranje nori algi
Mirin ili rižin ocat
1 duža mrkva
1 duži krastavac
DIMLJENJ tofu
Wasabi pasta, ima.u svim većim marketima
Soja sos
Za izradu je potrebna i podloška za motanje

Priprema

1.

Rižu skuhati u omjeru 1:3 poklopljeno, dok sva voda ne ukuha. Umiješati žlicu mirina ili rižina octa, pa ostaviti poklopljeno da se što više rižine sluzi napravi.

2.

Mrkvu, krastavac i tofu iurezati na duugačke trakice od 0.5 cm debljine.

Mrkvu problanširati 5 minuta u ključavoj vodi.

Nori algu tostirati na plinskom štednjaku 15 cm udaljeno od plamena s hrapave strane, da plamen ovlaš dotakne algu dok ne promijeni teksturu.

3.

Položiti algu na podlošku za rolanje sushia.

Na algu cijelom hrapavom površinom tanko namazati rižu, a u sredinu alge staviti trakicu mrkve,trakicu krastavca i tofua, pa što čvršće urolati i oblikovati pravilan valjak. Ako se rubovi odljepljuju navlažiti vodom pa zalijepiti.

Ponavljati postupak dok ne potrošimo smjesu.

4.

Jako oštrim nožem rezati kružiće sushia debljine oko 1.5cm. Slagati na tanjur za serviranje.

Prirediti obavezno wasabi pastu i soja sos bez kojih konzumacija sushija nema nikakvog smisla.

Posluživanje

Sushi se konzumira tako da se uzme štapićima (ma moožee i vilica), pa se umoći u wasabi pastu, a zatim uroni u soja sos. Sushi nema nikakvih začina u procesu pripreme, pa je važno konzumirati ga ispravno, jer tek na kraju dobiva cjelovitost okusa koji je senzacionalan!

Wasabi pasta se pravi od wasabi praha, kojeg se moze kupiti u trgovinama organske hrane, i vode. Košta 60ak kn i može se spraviti puno paste. Ima i gotova verzija koja po meni nije tako dobra, ali može proći, a kupi se u supermarketima za oko 30kn. Dosta je žestoka pa je dobro u nju dodati žlicu vode.

  • Predjelo(1)
  • Dijetalno(1)
  • Vegan(1)
  • Dimljeni tofu(1)
  • Riza-okruglog-zrna(1)
  • Mirin(1)
  • Nori(1)
  • Tamari(1)
  • Party(1)

2

Sushi nije kinesko jelo, nego japansko. Sushi je zbirni naziv za puno podvrsta, a ovaj nacin spravljanja da se mota u nori algu, zove se makizushi, tako da bi to bio samo određeniji naziv.

Na ovaj nacin pripremnjono, u kineskim restoranima  se ne zove sushi vec maki. 

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)