Moj profil

Veganski faširanci

50 minuta
15

Kad mogu veganski ćevapi, veganska kobasica, veganski sir, zašto ne i veganski faširanci? Mogućnosti su brojne, ovo je tek jedna ideja, pogodna ako vam je od jučerašnjeg ručka ostao pire krumpir.

Kad mogu veganski ćevapi, veganska kobasica, veganski sir, zašto ne i veganski faširanci? Mogućnosti su brojne, ovo je tek jedna ideja, pogodna ako vam je od jučerašnjeg ručka ostao pire krumpir.

Sastojci

za
500 g krumpira
5-6 listova blitve
2-3 mlada luka
1 mrkva (100 g)
2 velike žlice kukuruznog brašna
kukuruzni griz za uvaljati faširance
masnoća za prženje

Priprema

1.

Krumpir skuhati u ljusci i zgnječiti u pire. Ako vam je ostalo pirea od prethodnog ručka, možete ga iskoristiti.

2.

Blitvu oprati i nasjeckati. Luk nasjeckati zajedno sa zelenim dijelom, mrkvu naribati na sitno.

3.

U krumpir dodati luk, blitvu, mrkvu, kukuruzno brašno, sol, papar i kurkumu.

4.

Sve dobro izmiješati, najbolje rukom.

5.

Oblikovati faširance i uvaljati ih u kukuruzni griz (palentu). 

6.

Ispržiti faširance s jedne i druge strane i staviti na kuhinjski ubrus da upiju višak masnoće.

7.

Dobar tek!

Posluživanje

Lagani bezmesni ručak.

  • Vegan(1)
  • Popecci-povrce(1)
  • Gotveni-jadenja-posni(1)

11

Jako cijenim dobru volju i trud, ali ovo zbilja nije nikako ispalo. Sve sam radio po receptu, ali faširanci se raspadaju i nema šanse da se s ovim omjerima i savjetima dobiju u komadu. Daju se formirati, ali kad se počnu peći, raspadaju se, a tek kad ih pokušaš okrenuti - sačuvaj Bože...sve se raspada. Ako se peče na slaboj vatri, možeš ih pržiti pola sata - ništa - sirovo iznutra. Ako pojačaš vatru onda zagore, dobiju crnu koricu, a iznutra su i dalje potpuno sirovi. I nakon dužeg prženja, iznutra su potpuno sirovi i raspadaju se.

Osim toga, smatram da bi okus mogao biti daleko bolji jer ovdje očito nedostaje začina, sol, papar i kurkuma (u nedorečenoj količini) nisu ništa. Ovdje bi se odlično slgao sojin umak, umjesto soli vegeta, umejsto kurkume curry pa možda slatka paprika...A i svakako bi trebalo nešto što bi sastojke povezalo da se ne raspadaju, npr neko brašno od žitarica koje sadrže gluten (pšenišno, raženo, zobeno...), a ne kukuruzno koje sastojke ne drži.

Sve skupa, recept je dan s dobrom voljom, ali je vrlo nedorađen i omjeri sastojaka nisu dovoljno precizirani niti istaknuti te stoga mislim da je to razlog zašto ispadaju ovako loše.

Bojim se da tko god isproba, bit će razočaran, a koliko vidim po komentarima da svi kažu da će probati, ali nitko nije probao.

Hvala ti, !🤗

Odlični faširanci!😍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)