Moj profil

Veliki mislilac-Sokrat

21

Jos nesto za razmisljanje za ovaj weekend, uz moj 250-ti recept

Jos nesto za razmisljanje za ovaj weekend, uz moj 250-ti recept

Sastojci

1 Sokrat

Priprema

1.

SOKRAT

2.

U Grčkoj Sokrat je bio na glasu kao čovek koji ceni znanje.
Jednoga dana priđe mu poznanik i reče: – Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju? – Stani malo, odgovori Sokrat: Pre nego što mi ista kažeš, želim da napravim ‘Test trostrukog kriterijuma’. – Trostrukog kriterijuma?
-Baš to, nastavi Sokrat. Pre nego što počneš pričati o mom prijatelju, mogao bi na trenutak razmisliti zadovoljava li to neke kriterijume. Prvi kriterijum je Istina. Jesi li potpuno siguran da je to što mi želiš reći istina?’ – Ne, odgovori poznanik. Zapravo sam to tek čuo i… – Dobro, reče Sokrat. Znači, nisi potpuno siguran da li je to istina ili nije.

3.

Da vidimo sada i drugi kriterijum, kriterijum Dobra.

4.

Da li je to sto želiš reći o mom prijatelju dobro? – Ne, naprotiv… – Dakle, nastavi Sokrat, želis mi reći nešto loše o njemu, a nisi ni siguran da li je to tačno.

5.

Još uvek možeš proći na testu, jer je ostao još jedan kriterijum, kriterijum Koristi. Hoće li to što ćeš mi kazati o mom prijatelju biti meni korisno? – Ne, ne baš. – Pa, opet će Sokrat, ako to što ćeš mi reći možda nije istina, za mog prijatelja nije dobro, a za mene nije korisno, zašto bi mi to uopšte rekao?

6.

Eto, zato je Sokrat bio veliki mislilac i cenjena osoba stare Grčke.

Posluživanje

Ovo bi mi vrlo cesto trebali primeniti u nasim zivotima.

  • Antirecept(2)
  • Mudrosti(2)
  • Sudbine(1)
  • Korisni savjeti(1)
  • Sokrat(1)
  • Mozgalice(1)
  • I-ideje-i-savjeti(1)
  • Zabava(1)

18

I sama prica, pa i komentari od Grgur i Gizele, navode coveka da se dobro zamisli. Ja licno mislim da pametna osoba nece ogovarati nicijeg prijatelja, jer ti si sam izabrao tog prijatelja i sam se moras uveriti u njegovo prijateljstvo, da li vredi i koliko vredi. Hvala ti na ovoj divnoj prici, samo sto cemo i mi koji smo je sad procitali za kratko vreme zaboraviti, a NE BIH SMELI. Kad bi svi cesce ovako reagovali, manje bi bilo ogovaranja, jer i te tracare nebi imale kome tracati, a mozda i same doci do pameti, da to nicemu ne koristi.

DIVNA MISAO VELIKOG SOKRATA ALI KOMENTAR OD GRGUR ME JE ODUSEVIO. NO ELEM MOJA MAJKA JE GOVORILA PRIJATELJA JE LAKO NACI ALI TESKO GA ZADRZATI, U STA SAM SE UVERILA SAMA. MOJ SEF JE REKAO GIZELA JA PRIJATELJE NEMAM, JA TAD BILA MLADA PA MISLIM OVAJ JE LUD COVEK SKROZ MEDJUTIM POSLE 20 GOD. UVIDJAM DA JE BIO U PRAVU ZAPADNES LI U NEVOLJU NEMA IH NEMA NIKOGA UVERIH SE NA SVOJOJ KOZI, DRAGI MOJI PRIJATELJI KOJE SAM OVDE SRECOM UPOZNALA OVE RECI SE NE ODNOSE NA VAS JER DA VAS NISAM NASLA IGROM SLUCAJA KO ZNA STA BI BILO SAMNOM GOVORIM VAM IZ SVOG LICNOG SADASNJEG ISKUSTVA, A VI RAZMISLITE IMA LI TU ISTINE ILI NE. SRDACAN POZDRAV SVIMA!!!!!

prica nije zavrsena,a kraj glasi ovako: i zato nikad nije saznao da ga zena vara upravo sa tim njegovim prijateljem.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)