Moj profil

Vinski svinjski gulaš sa karamelizovanim lukom

169

Jednostavna formula za gulaš glasi, koliko luka toliko mesa, a sve ostalo je na vama. Moj favorit je osnova od karamelizovanog luka i obavezni dodatak crnog vina koje mu daje jednu duboko aromatičnu vinsku notu. 

Jednostavna formula za gulaš glasi, koliko luka toliko mesa, a sve ostalo je na vama. Moj favorit je osnova od karamelizovanog luka i obavezni dodatak crnog vina koje mu daje jednu duboko aromatičnu vinsku notu. 

Sastojci

za
120ml ulja (ili svinjske mast1)
1,2kg crvenog luka, rebarca
200g šargarepe, sitno rendane
1 puna kašičica soli
1 puna kašika kristal šećera
1,2 svinjskog vrata, veće kocke
1 kašika slatke ili ljute aleve paprike
3 pune kašike paradajz koncentrata, pirea
1 kašika suvog začina (začin C, Vegeta)
1 puna kašika majčine dušice, suve
2 kašičice soli (po ukusu)

Priprema

1.

U velikoj šerpi zagrejte ulje ili svinjsku mast. Spustite luk, posolite ga i pržite oko 10-ak minuta uz stalno mešanje. Nakon toga dodajte šargarepu, malo vode i nastavite sa prženjem još oko 30- 40 minuta. Dok luk i šargarepa potpuno ne omekšaju možete dolivati vode, ali samo onoliko koliko je potrebno da se luk ne zalepi za dno šerpe, ali poslednjih 20-ak minuta ne dolivajte, jer nam je cilj da se luk lepo uprži i poprimi braonkastu boju. Pred sam kraj dodajte kristal šećer i mešajte oko minut da se on otopi i obloži luk. Meni je ukupan proces karamelizacije trajao oko 50 minuta, a naravno to zavisi od vaše šerpe, jačine vatre, veličine ringle....

2.

Nauljite kocke mesa i promešajte ih rukama. U zasebnoj šerpi na malo vrelog ula spustite meso i pospite ga alevom paprikom. Pržite ga kratko, samo da malo promeni boju i na pijeinim mestima uhvati koricu, negde oko par minuta. Sipajte meso sa sve saftom u šerpu sa lukom. Meso možete i odmah dodati na luk bez prethodnog prženja, ali ja sam nekako navikla da ovako radim.

3.

Dolijte paradajz sok, vino i paradajz pire. Ubacite lovorov list i majčinu dušicu. Dodajte suvi začin i jednu kašičicu soli (dosolite na kraju kad se gulaš redukuje) i krčkajte uz povremeno mešanje 2-3 sata (120-180 minuta), u početku sa poklopcem, a poslednjih sat vremena bez poklopca. Gulaš treba da se sam ukrčka, redukuje, bez dodavanja brašna. Dosolite po ukusu tek na kraju. Gulaš treba da je nešto slaniji, ako se jede uz skoro neslani prilog (krompir pire, testeninu, hleb, knedle)

4.

Ostavite gulaš da odleži bar 60 minuta pre serviranja.  Tokom tog perioda on se još dodatno zgusne. Što ga više podgrevate to je bolji. Možete ga zamrznuti.

  • Gulaš(12)
  • Ručak(2)
  • SVINJSKO MESO(1)
  • Meso(1)
  • Gulas-svinjetina(1)
  • Savjeti(1)
  • Svinjetina(1)
  • Rucak-ana(1)

23

Najbolji gulaš!

Danas za ručak 🙂

Hvala Vam na receptu, nešto ljepše nisam dugo pravila i probala, ovo je prekrasno!!

Ovako je ispalo drugima