Moj profil

Vrilica

30

Starinsko jelo, koje također pravim par puta godišnje. Moji dečki ovo ne vole zato je u receptu mjera za jednu osobu. :) I ovo jelo, naravno, ima inačice za svako područje, ali sve su to nijanse. Već ima recepata ali evo i mog malenog, samo za mene. I u receptu ćete naći vic o vrilici... ah mi bosanci... :)

Starinsko jelo, koje također pravim par puta godišnje. Moji dečki ovo ne vole zato je u receptu mjera za jednu osobu. :) I ovo jelo, naravno, ima inačice za svako područje, ali sve su to nijanse. Već ima recepata ali evo i mog malenog, samo za mene. I u receptu ćete naći vic o vrilici... ah mi bosanci... :)

Sastojci

6 žlica brašna
1/2 žličice soli
1/ 2 žličice sode bikarbone
po potrebi vrela voda
0,5-1 lit. mlijeka

Priprema

1.

U brašno dodati sol i sodu bikarbonu. Zakuhati vodu.

2.

Dodavati vode da se zamijesi brašnasto, suho tijesto. Ne smije biti povezano, nego onako u komadima i krpicama, skroz brašnasto.

3.

U malu tepsiju nasuti ulja i na njega istresti brašnasto tijesto. Ja imam malu plavu tepsiju, veličine oko 10*20 cm, stara je koliko i ja (za koju godinu ćemo slaviti pola stoljeća :) ).

4.

Tijesto namijesti na ulju da postane jednolično.

5.

Izgleda ovako.

6.

Zatim ga utisnuti u tesiju da se vide otisci prstiju i da se rubovi dobro podignu.

7.

Ovdje se bolje vide rubovi.

8.

Zatim po tijestu žlicom "lupati" i praviti šare, povlačeći prema sebi da se vidi dno tepsije.

9.

O vašoj mašti ovisi kakve ćee šare napraviti. Kod nas u Bosni ima i vic o vrilici. Naime kad mama pita sirotu djecu šta će im praviti za ručak, onda djeca kažu da žele vrilicu drugačijih šara nego jučer, da ne jedu isto svaki dan. :)

10.

Vrilicu treba peći na najjačoj vatri da se dobro zažari, jer je tako "slađa". Rubovi krckaju kad se jedu.

11.

Dok se vrilica peče umlačiti oko 0,5 do 1 litar mlijeka, najbolje domaćeg s kajmakom i preliti još vruću tek ispečenu vrilicu. Ostaviti je nekoliko minuta da se ohladi.

Posluživanje

Jede se vrela, odmah, bez čekanja. Može se jesti i hladna, ali vrela je najbolja.

  • Cool-ideja(1)

12

Šta ti je oto'? - Ne znaš šta je ovo' - Ne znam! - E pa ti ne znaš ni šta je Bosna! - Ma to znam! - Znaš šipak! Viđaš li bolan da je sva Bosna u ovom slivena. Nejma budžaka u Bosni, a da ovog' nejma. Deder zagrizi, paš' viđat. - Šta ću viđat? - Viđat ćeš moj #Gradacac, Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Tuzlu, Bihać, Zenicu, - Viđat' ćeš i Brčko, Bijeljinu, Višegrad, Zvornik, - Viđat' ćeš i Neum, sam' se malo nadkuči nad tevsiju. - Viđat ćeš Jahorinu, Bjelašnicu, Igman, Romaniju. - Viđat ćeš i ravnu Posavinu, Krajinu i široku Hercegovinu. - Viđat ćeš i Bosnu, Drinu i Savu, bisernu Unu i Sanu. - Ja vidim ovd' samo tevsiju! - Ti si ćorav, jesi materemi! - Pa blento, u tevsiji je poprskusa/pleska, de zagrizi paš' onda viđat SVE. AmanYarabi, jest nekad teško nekom i objasnit, sve mu prid' nosom, a ono nevidi ni pedalj od nosa.

Zerina, drago mi je da si je pravila. Predobro izgleda. P. S. I ja sam rođena u Zenici. 🙂

I ja pravim sa puterom ,ali malo deblju, i tijesto kada ga zakuham bude glatko ,odvajam na kuglice svaku posebno razvucem i redam jednu preko druge(kao lisnato) Dobra je i kada se zalije vrhnjem za kuhanje pa vrati u rernu ,ali posebna sa mlijekom. Odrasla sam na njoj, u mom kraju zovemo je jos pleska, poprskusa,cula sam i kajmakusa. Muz mi je iz Zenice on isto zove Vrilica. Sa Sopskom salatom i kiselim kupusom je najbolja.

Ovako je ispalo drugima