Moj profil

Žele i sir od dunja :)

53

Skuhajte ukusan žele od vode u kojoj su se kuhale dunje a kuhanje sira od dunja skratite upola ovim jednostavnim receptom!

Skuhajte ukusan žele od vode u kojoj su se kuhale dunje a kuhanje sira od dunja skratite upola ovim jednostavnim receptom!

Sastojci

sastojci potrebni
šečer

Priprema

1.

Operite dobro dunje i očistite od eventualnih oštećenih djelova ali ostavite koru i sve zdrave srčike sa košticama jer se tu nalazi pektin koji nam je potreban! Narežite na kockice, prelijte vodom do 2 prsta iznad dunja i stavite kuhati na srednje jaku vatru dok ne omekšaju.

2.

kada su omekšale uzmite gnječilicu za krompir i izgnječite naše dunje pa ih pustite da kuhaju još 10-15 min. Zatim pripremite cjedilo sa gazom i posudu ispod njega, izlijte kašu i pustite da se ocijedi,možete malo stisnuti da potpomognete cijeđenje ali nemojte prejako!

3.

*Žele priprema

Izmjerite količinu dobivenog soka, na svakih 5 dl dodajte 400g šečera i sok 1 večeg limuna.

Stavite kuhati na jaku vatru i skidajte pjenu koja se diže. Žele će postati bistar i dobiti "lijene" mjehuriće. Meni je trebalo oko 10-15 min. Šečer nemojte smanjivati jer je potreban za želiranje (probala, bude oporo jer se duže kuha )

4.

Probajte dali je gotov tako da malu količinu stavite na hladan tanjurić pa ako se stisne to je to! Izlijte u sterilizirane staklenke i ostavite hladiti otvoreno. Kada se ohlade stavite celofan i dobro zatvorite.

Ovaj žele je idealan za puniti keksiće ali možete ga koristiti za sve vrste slastica.

5.

**Sir od dunja, priprema

Našu ocijeđenu kašu usitnite štapnim mikserom i propasirajte bez dodavanja vode! Ono što vam na kraju ostane su kože i srčike, to bacite!

Izvažite kašu na svaku kilu dodajte ne manje od 850g šečera (probala sa manje, ne suši se) i sok 2 limuna.

Stavite na jaču vatru i kuhajte stalno mješajući dok se ne prestanu stvarati mjehuri i cijela kaša postane homogena.

Izlijte masu na pouljen lim ili kalup i ostavite da se ohladi.  Ostavite da se suši nekoliko dana pa narežite i nastavite sušenje. Spremite ga u smočnicu na lovor list i prekrijte papirom.

6.

Ovom metodom meni je za 5 kg kaše trebalo 40 min. u usporedbi sa prijašnjim receptima kada sam kuhala i do 1h i 10 min, da ne spominjem koliko manje.

 ...ove godine sam ga aromatizirala, dodala sam vaniliju u kašu i anis u vodu u kojoj se kuhalo a suši se na  lovor listu da povuče miris, možete dodati začine koje vi volite (cimet i sl.) Pazite na vruću kašu koja šprica, obavezno rukavicu, dugačke rukave i veliku kuhaču.

  • Dunje(6)
  • Dunja-zele(1)
  • Desert(1)
  • Zimnica slatka(1)
  • Probaj(1)
  • Kotonjata(1)
  • Zele-od-dunja(1)
  • Jam-and-candy(1)
  • Dunje-sir(1)

20

👋Hvala na divnom objasnjenju za ovj predivan recept! 

Luli baš mi je drago da si zadovoljna! mhammrich hvala🤗

Odlican recept!

Ovako je ispalo drugima