Moj profil

BAKLAVA

35

Baklava

Baklava

Sastojci

1 kg Kora gotovih za baklave
NADJEV
1 kg Oraha mljevenih
1 šolja Šećera
250 g Maslaca
AGDA
1,2 kg Šećera
1 lit Vode

Priprema

1.

Orahe i šećer pomiješati.

2.

Maslac istopiti, pa njime premazivati svaku koru s jedne strane.

3.

Premazane kore redati u tepsiju tako što se premazana strana okreće gore. Reda se kora na koru, pet kora, pa se onda na petu koru reda red oraha ne premalo a ni previše cca 1 cm debljine, zatim ponovno kora na koru 5 kora i sve tako dok se ne potroši sav orah.

4.

Zadnje redanje treba da bude 3 ili 4 kore. Zatim se preostalim maslacom zalije kompletna baklava odozgo. 

5.

Sada je baklava spremna za pećenje, još je samo treba isjeći na romb (baklavu). pa je pečemo na 180 stepeni 150 minuta. Pri kraju pečenja treba voditi računa da baklava odozgo dobije lijepu zlatno žutu boju, pa ako je blijeda temperaturu pred kraj treba pojačati.

6.

Kad je baklava pečena treba je ostaviti da se malo ohladi na mlako. 

Pred kraj pečenja baklave cca 30 min. početi s izradom agde za zalijevanje.

7.

AGDA: u 1 lit vode dodati 1,2 kg šećera i staviti da se kuha. Kad proključa produžiti kuhanje još 15-20 minuta, pa ostaviti istovremeno sa baklavom da se hladi na mlako.

Kad baklava i agda budu mlake približno iste temperature, zaliti baklavu sa agdom i ostaviti da se hladi na hladno mjesto, ali ne u hladnjak.

  • Baklava-sa-orasima(1)
  • BAKLAVA(1)

5

Hvala!👍

Ova baklava je odozgo hrskava ali ne od toga da se ušećeri pa da šećer hrska nego to treba prilikom pečenja ostaviti da gornja kora porumeni a gornja kora ne upija agdu nego samo kore ispod to postižete time na kraju je s malo više maslaca premažite umjesto da pošprate samo te pri zalijevanju agda s te kore ide odmah na drugu.

Baklava izgleda prekrasno!Recept mi se čini odličan!Mene uvijek zbunjuje trenutak kada i kako baklavu preliti agdom?Ja volim hrskavu baklavu.Da li je ova baklava sa toplom agdom i baklavom takva?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)