Moj profil

Baklava sa bademima i mlijekom

90 minuta
21
Baklava sa bademima i mlijekom

Turska baklava sa bademima i mlijekom, jedno mi je od najdražih otkrića. Idealna za svaku svečanu priliku, a kada se saberu svi torškovi, košta kao 1kg oraha. Recept je iz knjige, Turska mediteranska kuhinja.

Turska baklava sa bademima i mlijekom, jedno mi je od najdražih otkrića. Idealna za svaku svečanu priliku, a kada se saberu svi torškovi, košta kao 1kg oraha. Recept je iz knjige, Turska mediteranska kuhinja.

Sastojci

300 gr badema u listićima, ili sirovih badema
1 pakovanje jufke
1 puter (250gr)
800gr šečera
800ml mlijeka

Priprema

1.

Bademi u listiću su obično previše skupi, u tom slučaju, možete koristiti obične sirove bademe. Ako su neoguljeni, polijte ih ključalom vodom, kada se ohlade, istraljte krpom i korica će sama spasti. Potom ih, sameljite, ali ne previše sitno. Baklava je jednako fina i sa listićima i sa mljevenim bademima.

2.

Za slaganje baklave koristite pravougaonu tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu standardne veličine (cc.a 30 cm).

Prije nego što počnete izbrojite koliko listova jufke imate, kako bi znali rasporediti na koji list će ići fil. Ukoliko je u pakovanje 12 jufki, filujete svaku 3.

3.

Rastopljenim maslacom premažite tepsiju u kojoj će te slagati baklavu te stavite prvu jufku. Višak jufke, koji prelazi preko tepsije, samo presavijte unutra. Zatim, na tu jufku stavite sljedeću, te je pomastite, viškove takođet presavijte unutra.  Potom stavite treću jufku,pomastite je,višak presavijte unutra, a onda je pospite sa 100gr badema. 

4.

Redosljed je dalje isti, svaku jufku mastite puterom, a svaku 3 filujete. Nakon što ste složili baklavu, izrežite je na pravougaonike, širine otrpilike 3 prsta. 

5.

Kako se prva jufka ne bi izvila, baklavu možete pokriti aluminjskom folijom, te je stavite u pećnicu. 

Pecite 40min na 180 stepeni. Baklava je gotova, kad fino porumeni i kada se kompletna "šeta po tepsiji"

6.

Agda:


Mlijeko i šećer stavite u šerpu i kuhajte, dok se šećer u potpunosti ne otopi. Vruću baklavu, postepeno prelijte  vrućom agdom. 
Ne brinite, ako baklava "pliva", to će se upiti, a za svaki slučaj, ne morate odmah potorošiti svu agde, već nakon što upije, zaljevati po malo opet. 

  • BAKLAVA(2)
  • Baklavice(1)
  • Gotveni-jadenja-turski(1)
  • Mlijeko(1)
  • Bademi(1)
  • Baklava-sa-bademima(1)
  • Turska-baklava(1)

7

obavezno cu prijavit utiske cim isprobam 🙂

emira,neću ti ništa obećati,ali prvom prilikom kad se odlučim napraviti, bit ćeš obaviještena.

Zanimljivo.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)