Moj profil

* Bratova potica *

62

Prelijepa potica sa tri nadjeva, koja zavodi svojim izgledom, ukusom i mirisom.

Recept u originalu nosi ime "Bratova potica" i sa tim imenom recept dijelim sa vama. Potica je tako dobra, da ne zaslužuje bilo kakve promjene, čak ni promjenu imena.

Prelijepa potica sa tri nadjeva, koja zavodi svojim izgledom, ukusom i mirisom.

Recept u originalu nosi ime "Bratova potica" i sa tim imenom recept dijelim sa vama. Potica je tako dobra, da ne zaslužuje bilo kakve promjene, čak ni promjenu imena.

Sastojci

Tijesto
3 dc mlijeka
2 žlice ulja
Nadjev od oraha
Nadjev od maka
1,5dc mlijeka
1 žlica ruma
naribana kora limuna

Priprema

1.

Iz navedenih sastojaka zamjesimo mehko i glatko tijesto. Tijesto odmah podijelimo na 6 jednakih dijelova. Napravimo loptice , odložimo ih na pobrašnjenu radnu površinu, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da nadođu.

2.

Dok tijesto nadolazi, pripremimo nadjeve.

- Za nadjev od oraha, pristavimo mlijeko sa šećerom i rumom. Kada mlijeko zavrije , istresemo orahe, dobro promješamo i ostavimo da se smjesa ohladi. U ohlađen nadjev dodamo jedan bjelanac i dobro promješamo.

- Za nadjev od maka, takođe, pristavimo mlijeko sa šećerom, rumom i naribanm koricom limuna, da zavrije. Kada mlijeko zavrije dodamo mljeveni mak, dobro promješamo i ostavimo da se smjesa ohladi. U ohlađen nadjev, dodamo jedan bjelanac i dobro promješamo.

- Marmeladu dobro promješamo, da bude glatka za mazanje.

3.

Svaku lopticu nadošlog tijesta posebno razvaljamo.

Uzmemo komad razvaljanog tijesta i premažemo sa pola nadjeva od oraha. Preko nadjeva od oraha položimo drugi dio tijesta i nježno potapkamo dlanovima, da izađe vazduh. Premažemo sa polovicom nadjeva od maka. Preko nadjeva od maka položimo treći dio tjesta, potapkamo dlanovima i premažemo sa pola brusnične marmelade. Poticu nježno zarolamo i prenesemo u nauljen i pobrašnjen kalup.

Isto ponovimo sa preostala tri dijela razvaljanog tijesta.

4.

Nadošle potice premažemo sa žumanjkon, kojeg smo razmutili sa malo mlijeka i na više mjesta probodemo potice sa štapićom za ražnjiće. Pečemo ih 40 minuta u ugrijanoj pećici.

Pečene potice pustimo da se ohlade. Po želji pospemo sa malo šećera u prahu.

5.

Od navedene količine se dobiju dvije potice. 

Original recept možete da vidite OVDJE .

Kao što sam u uvodu zapisala, potice su tako dobre, da ne treba ništa mijenjat. Ja sam samo dodala količine mlijeka, koje sam ja koristila za nadjeve.

Posluživanje

Užvajte!

  • Cool-isprobano(1)
  • Poslastica(1)
  • Digani-kolac(1)
  • Digani-kolac-kokosnjaca(1)
  • Uskrs(1)
  • Potica(1)
  • Mak(1)

27

Izvrstna je! :)

Hvala Neno ❤️ .

Mmm fina ti ta  sarena potica 👏

Ovako je ispalo drugima