Moj profil

Bukovače s crnim pivom

50 minuta
39

Bukovače pirjane u crnom pivu i to po principu: "pola flaše u recept, pola kuharu/kuharici" :)

Bukovače pirjane u crnom pivu i to po principu: "pola flaše u recept, pola kuharu/kuharici" :)

Sastojci

za
500g bukovača (ako su pakirane, rok trajanja od BAREM još 5-7 dana)
3dl crnog piva
1 žličica Vegete
1 žličica brašna (ako se želi zagustiti umak)
dosta mljevenog papra (bibera)
malo soli
1dl kiselog vrhnja (opcionalno)
malo sjeckanog peršina (opcionalno)

Priprema

1.

Nasjeckajte crveni luk na sitno (kockice).

2.

Dobro operete (s gornje i donje strane klobuka) bukovače i malo ostružete nožem s gornje strane (ali ne pregrubo), stapku narežete na 2-3 komada
(ako je dovoljno dugačka), a klobuk nakidate uzdužno (kao latice cvijeća).

3.

U dubljoj tavi na malo ulja popržite luk dok ne požuti, onda smanjite na srednju temperaturu (ako koristite plin, na pola). Ako ste nestrpljivi i hoćete da se luk što prije zažuti, dodajte pola žličice šećera.

4.

Ubacite bukovače, dodajte jaaaaaaaako malo vode - najviše pola dl, samo da se ne primi/zagori odmah, jer će gljive same pustiti vodu nakon par minuta.

5.

Nakon par minuta dodajete prvu dozu papra/bibera (kasnije dodajete svaki puta kad dolijevate tekućinu). Sada jednokratno ubacite malo soli ili Vegete (ako nećete kasnije dodavati soja-sos). Povremeno promiješajte, čisto da se bukovače ne prime/zalijepe.

6.

Kad vidite da je nestala voda od bukovača, polijete ih pivom, možete prvo 1,5dl, pa kad opet nestane piva, dodajte vode, pa opet 1,5dl piva - otprilike svakih 5-10 minuta se to događa (svaki puta dodate malo gorespomenutog papra/bibera). Ako ćete dodavati soja-sos (samo ako niste prethodno dodali sol ili Vegetu, tj. odlučite želite li slanoću postići solju, Vegetom ili soja-sosom, a nikako kombinacijom sva tri začina), sada to učinite - od par kapi do najviše 2-3 žličice.

7.

Nakon zadnjeg dolijevanja tekućine, plamen/jačinu možete smanjiti na najslabije i nek se krčka još neko vrijeme (ukupno vrijeme pripreme se kreće od najmanje 30 minuta pa sve do 40tak minuta gledano od trenutka kad ste popržili luk). Pred kraj možete dodati sitno sjeckanog peršina (da ne povene skroz u svom onom krčkanju prije).

8.

Ako želite gušći umak (a ne želite ga reducirati - jer time gubite i količinu umaka), onda dodate 1 dl vode i razmućeno brašno (1 čajna žličica) kako bi ga zagustili. Za par minuta ćete uz miješanje dobiti željenu gustoću.

9.

Opcionalno, možete preskočiti korak 8 (voda i brašno) i dodati 1dl kiselog vrhnja - to doda malo drugačiju teksturu umaku, a i zakiseli ga - po meni to donekle neutralizira gorčinu crnog piva i okus papra/bibera. Par minuta uz povremeno miješanje će biti dovoljno.

10.

Kad je gotovo, ostavite par minuta da se malo ohladi, no ne previše, jer se počne stvarati tamnija i prilično neugledna korica.

Posluživanje

S čime je najbolje poslužiti? E, sad, ukusi onih koji su probali i vole ovo jelo u mojoj izvedbi se razlikuju: nekima paše uz njoke (valjuške), neki pak vole točati kruh u umak (poželjno raženi ili polu-raženi), bilo je i ideja o zeml knedlama (knedle od kruha). Ovo zadnje jedino nisam isprobao. Bilo je i blasfemičnih ideja o fusilima, mada ni to nije nikad realizirano u mojoj kuhinji.

Ponekad je lijepo parmezan ili neki ribanac posuti po gljivama prije posluživanja (ja tako volim, ako je svetogrđe, šta ja mogu).

Ono što znam da savršeno paše: umak, njoki, posuto s malo parmezana, kao salata neka zelena ili matovilac ili rikola jako zakiseljena.

Piće? Pa pivo, pobogu, već je išlo u gljive, nećete sad sa sokićem ili vinom to zalijevati?! Naročito paše crno pivo ili neko sječeno (npr. Kasačko).

  • Bukovace(4)
  • Gljive(3)
  • Cool-isprobano(1)
  • Biber(1)
  • Vegeta(1)
  • Crveni-luk(1)
  • Papar(1)
  • Pivo-u-kuhinji(1)
  • Pivo(1)

13

Odličan recept, oduševio me. Dodao sam malo vrhnja za kuhanje da sve poveže, a i razbije gorčinu Guinnessa. Ponovit ću svakako.

Da zamljackam... mljac! 🙂

Odlično, i muž i ja smo polizali tanjure!🙂 Stavila sam i peršin i kiselo vrhnje, meni je više odgovarao malo ublaženi okus. Moj prilog - palenta.

Ovako je ispalo drugima