Moj profil

Vegeta

Vegeta je univerzalni dodatak jelima, a sadrži nekoliko vrsta sušenog povrća u jedinstvenoj i originalnoj kombinaciji prirodnog povrća i začina. Vegeta se dodaje jelima tijekom kuhanja, pečenja ili mariniranja i upotrebljava se prilikom pripreme mesnih, povrtnih i drugih jela.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis

Vegeta, jedinstvena kombinacija začina i sušenog povrća, desetljećima služi kao inspiracija u kuhinjama diljem svijeta, a svakom jelu daje pun i bogat okus.  Njena tajna leži u samom proizvodu, u vrhunskoj kvaliteti, originalnoj recepturi, izbalansiranom omjeru sastojaka, povrća i začina, koji se sljubljuju s jelom na jedinstven način, ističući okuse glavnih sastojaka svakog jela, a bez da dominiraju vlastitim okusom. Vegeta je ujedno i svojevrsni fenomen jer je u više od šezdeset godina svoga postojanja ušla u kuhinje potrošača u više od 50 zemalja svijeta postavši neophodnim sastojkom gotovo svakog jela.  Okus jela pripremljenih s Vegetom jedinstven je i originalan. 

Povijest Vegete

1959. godine u svijetu su se događale velike stvari. Lansirana je "Luna 1", prvi umjetni satelit koji je okružio Sunce, a Matell je lansirao Barbie. SAD je Havaje proglasio državom i time dobio 50. zvjezdicu na zastavi, a Hrvatska je dobila kraljicu u kuhinji – Vegetu! Zahvaljujući svojoj izumiteljici Zlati Bartl, ova jedinstvena kombinacija povrća i začina ugledala je svjetlo dana i postala neizostavan dodatak brojnim jelima.

Podravkina Vegeta jedan je od najpoznatijih izvornih hrvatskih proizvoda. Njena povijest započela je davne 1958. godine u istraživačkom laboratoriju Podravke. Nakon uspješnog starta dehidriranih juha, grupa Podravkinih tehnologa, na čelu s profesoricom Zlatom Bartl došla je na ideju proizvodnje praškastog dodatka jelima, koji će po svome sastavu biti potpuno jedinstven i dotad neviđen na tržištu. Krenuvši od postojećih bujona, povrća i začina, postupno se razvijala receptura potpuno novoga začina. Kako se u to vrijeme u stručnim časopisima pisalo o nedostatku vitamina B u prehrani, Podravkini su tehnolozi u recepturu odlučili dodati i riboflavin, koji Vegeti daje posebnu žutu boju. Idealna i do danas nepromijenjena receptura Vegete stvorena je 1959. godine te je proizvodnja novoga proizvoda mogla krenuti. Vegeta 40, kako se zvala u svojim početcima, predstavljala je jedinstvenu kombinaciju začina i sušenoga povrća koje svakome jelu daje pun i bogat okus.

Godine 1967., Vegeta potpisuje prve prodajne ugovore sa stranim partnerima i kreće u pohod na svjetska tržišta dodataka jelima, a do danas je prisutna na njih više od 50.

Godine 1974. Vegeta otvara novu epohu u komunikacijskom smislu i  započinje s emitiranjem poznatog serijala "Male tajne velikih majstora kuhinje", kojeg su svakodnevno s nestrpljenjem, pune 24 godine, iščekivali brojni potrošači. Serijal je kulinarskim vještinama i receptima educirao i obilježio prostore bivše Jugoslavije. U to vrijeme posve inovativnim pristupom prezentaciji prehrambenog proizvoda, kroz primjenu u kuhanju i savjete poznatog kuhara, Vegeta se približila korisnicima i učvrstila se na svojoj poziciji svevremenskog i svepopularnog univerzalnog dodatka jelima. "... i jedna žlica Vegete", dobro poznata rečenica iz kulinarskog serijala i danas živi u svijestima Vegetinih vjernih potrošača.

Danas se Vegeta prodaje čak u 55 zemalja svijeta i na 5 kontinenata. U svoj proizvodni program Vegeta stalno unosi inovacije, a svojom kvalitetom i originalnošću diferencira se na tržištu dodataka jelima. Vegeta osvaja srca svojih korisnika i osluškujući njihove prehrambene potrebe i preferencije prilagođava se zahtjevima pojedinih nacionalnih kuhinja i prati najnovije nutricionističke trendove.

Nutritivna vrijednost

Za jedno pakiranje Vegete 250g iskoristi se 387 g svježeg povrća.

Energetski sadržaj 100 g Vegete iznosi 164 kcal / 697 kJ. Od toga je <0,5 g masti, 32 g ugljikohidrata te 8,5 g bjelančevina.

Priprema jela s Vegetom

Što god da pripremate, Vegeta će inspirirati vašu kreativnost. Primjena ove kombinacije začina i sušenog povrća je neograničena: dodajte je jelima tijekom kuhanja, pečenja ili pak mariniranja. Meso, povrće, variva, pečenja, jednostavna jela ili kulinarske delicije, sasvim je svejedno – uz malu pomoć jedne žlice Vegete, pripremit ćete obrok pun užitka!

Kad vašem jelu nedostaje „baš ono malo nešto“ i ne možete odlučiti koji začin dodati, dodajte jednu žlicu Vegete – jer s Vegetom se bolje jede!

Recepti