Moj profil

GOVEDSKA JUHA

180 minuta
11

Znam da svi znate kuhati govedsku juhu, ali ipak i nju trteba znati skuhati. Ja sam se dosta mučio, dok nisam dobio onaj pravi tek govedske juhe,kakvu su kuhale naše bake i majke…......

Znam da svi znate kuhati govedsku juhu, ali ipak i nju trteba znati skuhati. Ja sam se dosta mučio, dok nisam dobio onaj pravi tek govedske juhe,kakvu su kuhale naše bake i majke…......

Sastojci

za
Kg. Govedine (Ramstek,flam i sl.)
Kom. 1-2 Kosti s "mozgom"
Kom. 6-8 Mrkvica
Kom. 1 Peršin (korjen i zeleno)
Dkg.6-8 Celera
Kom. 1 Paradajz
Kom. 1 Paprika
Kom. 1 Luk
Žličica 1 Bibera u zrnu
Žlica 1 Soli ( po vasem ukusu)

Priprema

1.

Govedinu operite i stavite kuhati u posoljenu hladnu vodu, kad zavrije dodati na vece komade izrezano povrće (korjen peršina, celer, papriku, paradajz, te ubacite i žličicu bibera, a luk očistite, prepržite ga na ploči i ubacite u juhu.

2.

Juha neka kuha polagano jedno dva sata, a zatim ubacite mrkvice (jer bi se one inaće raskuhale) i kuhajte još jedno pola sata. Nakon toga juhu procjedite, a u nju stavite po želji gris knedle ili domaće rezance.

3.

Od ostatka mesa, jasno da cete narediti govedju salatu (ima moj recept),pa

4.

uz juhicu imate i drugi dan možda ručak, ali svakako obilnu večeru.

Posluživanje

Iz “mozgove” kosti izvaditi moždinu,te je staviti na kruh posoliti i uživajte u zaboravljenoj predivnoj deliciji. Ja knedle kuham u onoliko juhe koja ce se tog dana pojesti,a za drugi dan (ili ako juhu smrznete) kuham nove knedle,jer ako stoje u jusi mogu je pogotovo u ljetnim vremenima ukiseliti, a i nisu drugi dan dobri kao friško urađeni. Ja također rezance kuham u posebno, pa ih kuhane ubacim direktno u tanjur,pa na njih juhu, jer ako ih kuhate u jusi,zbog brašna može se juha zamutiti,a nije ih teško skuhati posebno.Nadam se da ste nar nešto novo uvidjeli u ovom receptu ? Dobar tek !

8

Zdrava,krepka goveđa juhica....uz to ja pravim pire krumpir i paradajz sos+ meso iz juhe.... +5

Hvala na svim savjetima uvijek dobro dođu. A juhu kuhale baka, pa mama i svekrva, i to na šparhetu na drva 4 sata lagano. Ja baš danas. kuham tu juhu, ali bez paprike i paradajza, i na plinu. Miriši mi cijela kuća. Mmmm. Moji uz juhu pojedu i kuhano meso, pire krumpih i hren-sos s jabukama.

Za Leilani – slažem se s tobom, da mama i baka znaju najbolje, jer gdje je njima bio pretis lonac, a kuhale su najdivniju juhu na svijetu ! Za Zoja-gita – i ja juhu koristim najmanje dva dana, a meso ostane u jusi, a samo izvadim koliko mi juhe treba i u nju ukuham tjesteninu ili knedle.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)