Moj profil

Paprika

Engleski naziv: pepperLatinski naziv: Capsicum tetragonum L.

Paprike su stigle u Europu iz Afrike, a proslavile su Mađarsku. Od okruglih i rogatih, od tamnozelenih, žutih i crvenih, od blagih do iznimno ljutih - ukupno ih ima 50 sorti.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Paprika je namirnica mediteranske kuhinje i dobro se slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama, a nadasve maslinovim uljem.

Paprika je povrtna biljka sa stabljikom i plodovima raznih oblika i boja: od malih bobica do velikih mjehurastih plodova, oblika rajčice, roga i malih šiljatih oblika; od tamnozelene, svijetlozelene, žute, narančaste do crvene boje. Paprike mogu imati slatki, poluljuti i ljuti okus.

Tu korisnu i nadasve hranjivu namirnicu u 15. stoljeću donijeli su Španjolci u Europu. Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku. Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprika.

Energetska i nutritivna vrijednost

Paprika je vrlo hranjiva namirnica jer 100 g svježe crvene paprike sadrži: 92 % vode, 6 g ugljikohidrata, 0,99 g bjelančevina, 0,3 g masti i 1,2 g dijetetskih vlakana.

Energetska vrijednost svježe crvene paprike iznosi samo 20 kcal na 100 g, a njezina najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima.

Sadrži četiri puta više vitamina C od naranče, a njegova količina ovisi o sorti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima. Crvena paprika poznata je po sadržaju vitamina C i beta-karotena, koji su različiti uključujući još neke nutrijente u različitim vrstama paprike računato na 100 g namirnice: odličan je izvor vitamina C (72-172 % od RDA po obroku), dobar je izvor vitamina B6 (10-17 % od RDA po obroku) i dobar je izvor vitamina A (15% od RDA po obroku - crvena paprika).

Osim navedenih, u paprici se u manjim količinama nalaze i ostali vitamini. Od minerala najviše sadrži kalija. Smrzavanjem dolazi do gubitka kalija, cinka, vitamina C, riboflavina, vitamina B6 i vitamina E.

Kada se pripremi kiseljenjem za zimsko razdoblje, manji dio vitamina se gubi, ali ih još uvijek ostaje dovoljno za podmirenje potreba organizma. Količina minerala koja se gubi je manja, dok se kod nekih čak povećava (kalcij, željezo, bakar, mangan, selen).

DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba RDA
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba RDA.
RDA - Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost

Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Najvažniji je alkaloid kapsaicin, koji je veoma ljutog okusa, a najviše ga ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki.

Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze jer njezin sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnima. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu.

Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti našega zdravlja jer sprječavaju stvaranje štetnih spojeva (slobodnih radikala) i štite nas od mnogih bolesti.

Kupovanje i čuvanje

Svježe paprike imaju neoštećenu i sjajnu kožu, hrskavu i čvrstu strukturu. Ukoliko pripremate paprike za punjenje, kupite okrugle, mesnate paprike otprilike jednakih veličina.

Paprike možete svježe čuvati u hladnjaku do 5 dana, zamrznuti ili konzervirati u ulju ili octu.

Priprema jela s paprikom

Paprika je namirnica mediteranske kuhinje i dobro se slaže s lukom, češnjakom, tikvicama, patlidžanima, rajčicama, inćunima, a nadasve maslinovim uljem.

Svježu, blago popečenu ili kiselu papriku koristite u salatama i hladnim predjelima uz dodatak maslinova ulja, octa i kapara. Možete je popeći s lukom i češnjakom ili pirjati s rajčicama i začinskim biljem.

Sadrži četiri puta više vitamina C od naranče, a njegova količina ovisi o sorti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim čimbenicima.

Papriku možete puniti mljevenim mesom, raznim povrćem, rižom i drugim žitaricama ili pikantnim sirevima. Pecite je u pećnici narezanu na manje komade koje ste poprskali maslinovim uljem, začinili i posipali nasjeckanim bosiljkom.

Paprike su i sastavni dio priloga od povrća kao što su sataraš, pinđur ili ajvar, koji se osobito dobro kombiniraju s raznim odrescima i mesom s roštilja.

Recepti