Moj profil

Guska po zagorski, s jabukama i orasima

180 minuta
3

Guska na način kako je pripremaju u Hrvatskome zagorju, s malo sastojaka ali probranih. Ukrasila je naš stol za Božić 2020.

Guska na način kako je pripremaju u Hrvatskome zagorju, s malo sastojaka ali probranih. Ukrasila je naš stol za Božić 2020.

Sastojci

za
6-8 kom jabuka, sorte Cripps Pink ili po izboru, uz uvjet da imaju čvrstu pulpu
po potrebi ulje
po potrebi orasi
po potrebi sol

Priprema

1.

Gusku oprati hladnom vodom, dobro je obrisati s vanjske i unutarnje strane te utrljati sol po unutrašnjosti.

U posudi u kojoj će se peći guska ugrijati ulje (nije potrebno puno ulja jer guska ima svoju kvalitetnu mast koja će se pečenjem istopiti) te na vrelo ulje položiti gusku i zapeći je dobro sa svih strana. Smanjiti tempereturu na srednju, gusku položiti na prsa te se tijekom pečenja ne smije više okretati. Nastaviti peći ovisno o njenoj težini. Koliko kg teži guska toliko se sati termički obrađuje. Svako toliko gusku je potrebno obilno preliti sokom od pečenja (cca svakih 10-tak minuta).

2.

U međuvremenu jabuke oprati, posušiti, izdubiti sredinu koju treba napuniti orasima.

Sat i pol prije kraja pečenja uz gusku poslagati jabuke punjene orasima. Peći do kraja. Cijelo vrijeme treba nadgledati pečenje i polijevati kako gusku tako i jabuke. 

3.

Uz ukusno izrezane komade guske i jabuke prijedlog je da se tradiciocionalno posluži krumpirača.

  • Jabuke(1)
  • Hrvatsko Zagorje(1)
  • Guska(1)
  • Krumpiraca(1)
  • Orasi(1)
  • Gotveni-jadenja-guska(1)
  • Božić(1)

5

Eto, ja ću sebi samoj priuštiti tu čast da ovaj recept sa sastojcima koji rastu u našem prelijepom Zagorju posvetim upravo tom kraju. Neka bude prvi! Usput, ovaj poziv upravo mami na isprobavanje tradicije. A guske su u pitanju, hja, tak nekaj?! Lijep pozdrav!

I da, gusaka ima više u Podravini nego u Zagorju, možda bi trebala biti purica na Zagorski

Gospođo, mogućnost priprema ima stvarno puno ali Vi meni argumentirajte gdje to tako u Zagorju spremaju da bi se nazivalo po Zagorski, ja sa svojih 63 nikada vidjela ni čula..i ne ne zivciram, nikako samo mislim da ne treba izmišljati. Ovdje se ne radi o tome čega ima u Zagorju, nego o recept kojeg Vi stavljate u Zagorsku kuhinju a gdje ne postoji. S dužnim poštovanjem