Moj profil

Jednostavan integralni hleb bez mešenja

33

Ovo je hleb koji ukusom daleko nadmašuje jednostavnost i lakoću izrade.  Uz to, hleb od graham brašna duže zadržava svežinu, pa je i sutradan sundjerast i mekan, hrskave korice, kao da je tek izašao iz rerne.

Ovo je hleb koji ukusom daleko nadmašuje jednostavnost i lakoću izrade.  Uz to, hleb od graham brašna duže zadržava svežinu, pa je i sutradan sundjerast i mekan, hrskave korice, kao da je tek izašao iz rerne.

Sastojci

za
500 ml mlake vode, 1 puna kašika meda, 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića), 200 g ražanog brašna (mešavina za ražani hleb)
200 g graham pšeničnog integralnog brašna, 100-150 g belog namenskog brašna, 1.5 kaf. kaš. soli, 2 kašike neslanih semenki suncokreta
Finale: 1 kašika ulja za podmazivanje pleha, 50 g neslanih semenki suncokreta za posipanje (ili nekih drugih semenki)

Priprema

1.

Pripremiti kalup veličine 30x11x7 cm, ili manji, namazati ga uljem i postaviti hartiju na dno kalupa.

Prepeći sirove semenke suncokreta na suvom tiganju i na tihoj vatri, vodeći računa da semenke ne izgore. Neka se ohlade.

Smlačiti vodu pa je sipati u veću činiju u kojoj ćemo pripremati hleb. Dodati kašiku meda i razmutiti. Dodati izmrvljen svež kvasac i dobro promešati da bi se kvasac rastopio. Poklopiti i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.

U medjuvremenu izmeriti sve tri vrste brašna, a zatim prosejati da bi ih prožeo vazduh. U činiju dodati 200 g ražanog brašna (mešavine za ražani hleb) i 200 g "graham" pšeničnog integralnog brašna. Energično izmešati varjačom. Dodati prepečene semenke suncokreta i so, pa još jednom dobro promešati testo, zahvatajući ga sa dna posude. Dodavati po malo belog brašna, ali samo toliko koliko je potrebno da bi zgusnulo smesu, odnosno, da bi testo bilo manje žitko, ali bi trebalo da ostane lepljivo. Izmešati varjačom tako dobro, da u testu ne ostanu delovi s brašnom koje nije promešano.

Prebaciti testo u kalup i poravnati špatulom koju ćemo više puta umočiti u vodu. Odozgo posuti semenke. 

Kalup s testom staviti u veliku čistu kesu, vodeći računa da u kesi bude dovoljno vazduha i da ne dodiruje testo. Ja sam koristila kesu za pečenje mesa u rerni. Ostaviti na toplom mestu narednih 30 minuta, ili dok testo ne bude povećalo svoju zapreminu.

Uključiti rernu da se greje na 220°C. 

Staviti kalup s testom u zagrejanu rernu i peći 10 minuta. Smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti s pečenjem još 30 minuta, ili dok hleb ne bude porumeneo. 

Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti desetak minuta da odmori.

Izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na rešetkastoj podlozi dok se sasvim ne bude ohladio. Čuvati hleb u kutiji za tu namenu.

2.

...

3.

...

4.

Više slika na stranici

  • Kruh(4)
  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Testa-peciva(1)
  • Semenke-suncokreta(1)
  • Leb(1)
  • Za-praviti(1)
  • Integralno-brasno(1)
  • Graham-brasno(1)
  • Pšenično brašno(1)

13

👍 Nije lako odoleti kad hleb zamiriše :) 

Danas sam ga pravila,super je..nisam imala integralnog stavila sam neko crno brasno tip 850.al sam ga vruceg nacela jer sam bila gladna cekala ga za rucak..tako da nisam slikala..pokusat cu sutra fino isjeci.

👍

Ovako je ispalo drugima