Moj profil

Karnevalske bombice

71
Karnevalske bombice

Nešto između krafni i fritula, manje od prvih a veće od drugih. U svakom sličaju divne i mirisne. Nestaju jako brzo... :)

Nešto između krafni i fritula, manje od prvih a veće od drugih. U svakom sličaju divne i mirisne. Nestaju jako brzo... :)

Sastojci

1/2 vrećice praška za pecivo
1 vrećica vanilija bourbon
2 vrećice limun šećera
2 žlice ruma
4 žlice ulja
3 žlice šećera
Za kvas:
1 kockica svježeg kvasca
1 žlica šećera
3-3,5 dcl mlijeka

Priprema

1.

U mlakom mlijeku rastopiti šećer i kockicu kvasca (namrviti ga rukama). Ostaviti da naraste. Stavite 3 dcl mlijeka , ostalo sačuvajte za poslije ako bude trebalo.

2.

Pomiješati obje vrste brašna i suhe sastojke. Dodati mokre sastojke i kvas. Miksati mikserom , spiralnim nastavcima barem 5 minuta da se dobije glatko tijesto. Ukoliko je potrebno (ovisi o veličini jaja i vlažnosti brašna) dodajte preostalih 0,5 dcl mlijeka.Ostaviti sat do dva da tijesto naraste.

3.

Tijesto izručiti na radnu površinu, rezati ili otkidati komade, ja sam ih vagala , svaka kuglica je bila teška 24-25 g. Svaku kuglicu namijesiti i oblikovati na dlanu i prstima da bude glatka. 

4.

Poredati kuglice na čisti stolnjak, pokriti i ostaviti 20-30 minuta da narastu.

5.

U međuvremenu zagrijati ulje (stavim litru ulja u vok tavu promjera 24 cm). Na plinu mi brzo gore pa ih pečem na staklokeramici (el. energija). Jačina je od 1 do 9 stupnjeva. Zagrijavam na 9 desetak minuta, smanjim na 5 još desetak minuta. Zatim ubacim prvu bombicu, ako jako gori smanjim pa pričekam, ako ide sporo nastavim tako. 

6.

Pečenje je kao i kod krafni. Ubaciti gornju stranu, poklopiti i pržiti par minuta, otklopiti, okrenuti i pržiti otklopljeno još par minuta. Cijelo vrijeme provjeravati.

7.

Iako nisam očekivala (zato što su male), dobila sam famozni prsten. 

8.

Vaditi ih na papirne ubruse. Posuti čećerom u prahu i uživati.

Posluživanje

Mogu se puniti ali i ovako su fine. P.S. Dobila sam 60 bombica plus jednu malu, upola manju. Bude ih dosta ali se brzo pojedu jer idu u dva zalogaja. :)

  • Krafnice(2)
  • Krafne(2)
  • Krofne(2)
  • Krofni(1)
  • Nuts-is(1)

14

Prefine su tvoje bombice moje su nesto vece ali po tvome savrsenom receptu👏👍

Hvala. 👋

Predivno sve

Ovako je ispalo drugima