Moj profil

Naranča

Engleski naziv: orangeLatinski naziv: Citrus sinensis L.Regionalni naziv: narandža, pomorandža, pomoranča

Naranča se obično konzumira svježa kao desert ili dodatak voćnoj salati. Može se flambirati, nezaobilazan je sastojak palačinki crêpes Suzette, a idealna je za pripremu moussea (pjenice), soufflea, sladoleda, sorbeta i granité.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Umaci na bazi narančina soka dobro će prijati uz kuhanu piletinu, ali i uz kreme i pjenice na bazi čokolade ili vanilije.

Naranča je okrugli sočni plod drveta naranče s narančastom ili žutom korom te slatkim, sočnim mesom, podijeljenim na segmente koji mogu, ali i ne moraju sadržavati sjemenke. Najvjerojatnije potječe iz toplih krajeva jugoistočne Azije i južne Kine, a spominju se na početku kršćanske ere u indijskim i kineskim tekstovima. Naranču je vjerojatno poznavao i antički svijet jer se smatra da su mitske zlatne jabuke "Hesperidum mala" ustvari naranče.

Naranče su u Europu najvjerojatnije donijeli Arapi (u Španjolsku), a križari u Francusku.

Postoji više vrsta naranči, a razlikuju se u veličini, boji i kakvoći.

Energetska i nutritivna vrijednost

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala: odličan je izvor
vitamina C (52% od RDA - preporučene dnevne količine po obroku), tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata, kalija, kalcija i magnezija. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala ima svojstva remineralizanta - pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Od organskih kiselina sadrži limunsku, maleinsku i druge u manjim količinama. Osim pulpe naranče koristi se i kora koja uz obilje vitamina i minerala sadrži i eterično ulje, tanine, gorke tvari, pektin i fitokemikalije. Ukoliko se koristi kora, veoma je važno da plod bude uzgojen organski, bez pesticida i drugih kemijskih sredstava.

U eteričnom ulju glavna je komponenta limonen (oko 96%), a karakterističan miris potječe od citrala i citronelala.

Ljekovitost

Vitamin C sudjeluje u mnogim oksidoreduktivnim procesima u organizmu, pospješuje resorpciju željeza, ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, sudjeluje u tvorbi kolagena - važnog vezivnog tkiva u kostima, hrskavici i koži. Vitamin C pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe. Djeluje kao antioksidans i djelotvoran je u profilaksi nekih karcinoma.

Pektin je komponenta polisaharida sadržanih u staničnim stijenkama. Pektin u crijevima formira gel koji prekriva sluznicu crijeva vežući žučne kiseline u probavnom sustavu i na taj način smanjuje apsorpciju masti i kolesterola, naročito LDL-kolesterola ("lošeg"), dok koncentracija zaštitnog HDL-kolesterola ostaje nepromijenjena. Pektinski gel oblažući crijeva sprječava i apsorpciju šećera poslije obroka, što je osobito važno u prehrani dijabetičara.

Fitokemikalije su biološki aktivni nenutritivni sastojci namirnica biljnog podrijetla, čija antioksidativna svojstva imaju pozitivan utjecaj na zdravlje smanjujući rizik obolijevanja od raznih bolesti.

Od fitokemikalija naranča sadrži terpene (karotenoide i limonoide) i flavonoide (hesperidin, neohesperidin, naringin, tangeretin). Terpeni imaju izrazito jako antioksidativno djelovanje u zaštiti organizma od slobodnih radikala. Karotenoidi povećavaju obrambene sposobnosti organizma i štite stanice kože od štetnog sunčeva zračenja. Limonoidi štite pluća i potiču rad jetre, detoksifikaciju enzima.

Flavonoidi imaju dokazano protuupalno, antialergijsko i protuvirusno djelovanje. Pojačavaju djelovanje vitamina C i pospješuju njegovu apsorpciju. Štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Znanstvena istraživanja Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da konzumacija citrusa može smanjiti rizik od pojave karcinoma usne šupljine, grkljana i želuca do 50%. Jedan dodatan obrok citrusnog voća na dan, uz 5 preporučenih dnevnih obroka voća i povrća, također bi mogao smanjiti rizik od moždane kapi za 19%. Australska studija, koja se temelji na 498 međunarodnih studija o blagotvornim zdravstvenim učincima citrusnog voća, također pokazuje da to voće može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa.

Kupovanje i čuvanje

Pri kupnji naranče prvenstveno morate obratiti pozornost na izgled narančine kore. Ona ne smije biti oštećena i smežurana, s mrljama ili plijesni na površini. Kod opipa trebate osjetiti čvrst i tvrd plod s odgovarajućom težinom u odnosu na volumen naranče. Veća težina potvrđuje veću sočnost ploda.

Budući da ima više vrsti naranče, već sam izgled može otkriti o kojoj je sorti riječ. Želite li aromatičnu naranču, crvenkastog, mirisnog usplođa i gotovo bez koštica, izabrat ćete naranču sa Sicilije. Naranče su srednje veličine, a kora im je narančasta s crvenim pjegama.

Jaffa je sorta naranče krupnijeg, duguljastog ploda, debele i žute kore. Vrlo su sočne i slatke, podrijetlom iz Izraela, a slične sorte se uzgajaju i u Maroku i Grčkoj, ali malo kiselijeg okusa.

Jedna od popularnih sorti naranča podrijetlom iz Valencije, veoma je sočna, tanke, bljeđe kore bez brazda.

Naranče čuvajte nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do dva tjedna.

Priprema jela s narančom

Naranča se obično konzumira svježa kao desert ili dodatak voćnoj salati. Može se flambirati, nezaobilazan je sastojak palačinki crêpes Suzette, a idealna je za pripremu moussea (pjenice), soufflea, sladoleda, sorbeta i granite.

Ujedno ne treba posebno naglašavati da je sok od naranče jedan od najzdravijih i najčešćih sokova, osobito za doručak.

Naranču je vjerojatno poznavao i antički svijet jer se smatra da su mitske zlatne jabuke "Hesperidum mala" ustvari naranče.

Naranče su profinjena okusa pa njihove kriškice izvrsno dopunjuju topla i hladna jela, bilo riblja ili mesna. Osvježit će složene ili mješane salate kako svojim plodom tako i sokom. Umaci na bazi narančina soka dobro će prijati uz kuhanu piletinu, ali i uz kreme i pjenice na bazi čokolade ili vanilije.

Naranče se prerađuju u džem i sirup. Narančina se kora koristi kod pripreme slastica naribana ili kandirana.

Recepti