Moj profil

Kopriva Sirup & Sok & liker

348

Na traženje nekih od vas evo sok i sirup i liker od koprive

Na traženje nekih od vas evo sok i sirup i liker od koprive

Sastojci

S O K
50 vrhova mlade koprive
3 l vode
80 dag šećera
1 bočica mala ekstrakta mente ali nije uvjet
a može i listići mente ako se ima
S I R U P
*isto kao i gore ali na istu količinu
L I K E R
*isto kao i gore ali na istu količinu
1/2 l rakije
1/2 l vode
malo klinčića
2 vanilin šečera ili štapić vanilije
po želji sok od naranče(pogledaj napomenu i komentar#30)

Priprema

2.

vrhove mlade koprive ubrati u prirodi, ne blizu ceste i to vrh i par listova dole i staviti naravno rukavice jer jako žari.

3.

Dobro oprati naranče, limun i koprivu… ako su nešpricani onda je o.k.; ali ako nisu uvijek ih ostavim preko noći u slanoj vodi i dobro isperem. U vodu stavim narezane naranče, limun i koprive.

4.

Neka odstoji 24 h, nakon toga sve sastojke dobro ižmikati -gnječiti i procjediti. Dodati šećer i limunsku kiselinu.

5.

Ugrijati do onda dok samo što ne počne vriti tj. dok ne počne kuhati.

6.

Sipati u čiste ugrijane flaše (može i pasterizacija) ali stavim vruću tekućinu u vruće boce i nikad mi se ne kvari, zatim u deku zamotam dok se skroz ne ohladi…(2dana tako stoji i onda pospremim).

7.

Radila sam do prošle godine bez ekstrakta mente u onim malim bočicama, ali sam stavila 1 bočicu ekstrakta valjda zbog boje i bio je posebno fin okus tako da sam stavila i ove godine ali nije uvjet. Ove godine sam stavila i par listića mente jer ju imam u svom malom začinskom vrtiću na balkonu.

S I R U P
1.

Za sirup sve isto, ali stavim šećera onoliko kila koliko dobijem tekućine nakon cjele procedure… kad istisnem naranče koprivu i limun, i stavim malo više limunske kiseline. Količinu šećera možete i sami odrediti… ovisi koliko volite slatko.. Slika sirupa od koprive prirodno bez mente isto je jako fini.

ŠEČER možete i smanjiti  ako vam  se čini da je preslatko

L I K E R
1.

Sitno izrezati koricu od naranče, pa staviti u veču bocu sa širokim otvorom sa koprivama i 25 dagšečera dodati klinčiće, uliti rakiju i dodati 2 vanilin šećera ili štapić vanilije, pa zatvoriti bocu ili teglu.

2.

Držati 14 dan tamnom mjestu,(u hladu na balkonu ne na suncu). Nakon 14 dana u 1/2 l vode kuhati preostalih 25 dag šečera dok ne bude tekučina malo gusta. Malo ohladiti pa uliti u bocu sa koricama i koprivom.

3.

Ponovo držati na tamnom mjestu 14 dana uz povremeno protresanje boce. Nakon toga procijediti liker i spremiti.

4.

Ako želite prirodni on je boje lješnjaka a miožete dodati par kapi ekstrakta mente pa ćete imati malo drugačiju boju i okus i izgleda ovako. Obadva su dobra.Slika sirupa sa mentom i bez mente

Posluživanje

recept sam dobila od kolegice Dubravke; ali ona i ne zagrijava jer kaže da jako brzo popiju sok pa ako se ne zagrijava onda je aroma koprive i jača…

Isprobano:

U komentaru #30 tajana111 napominje da je dodala sok od naranče

  • Kopriva(11)
  • Liker(7)
  • Zimnica(5)
  • Sok(5)
  • Likeri(3)
  • Sokovi(3)
  • Sirup(3)
  • Sirupi(3)
  • NAPITCI(2)

53

   Hvalaaa!

Kako je lepa zelena boja!

Hvala   emamaja Banjaluchanka... sory  tek sad vidim komentare.. no hvala vam najljepša i Becks 1980 što je odgpovorila umjesto mene...

-TIJA-  odlično i hvala super si to kemijala 

Ovako je ispalo drugima